Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. studenoga 2015.

U Medincima otvorena sunčana elektrana: Projektom „Sinerot“ uspješno će spojiti poljoprivredna proizvodnja i obnovljivi izvori energije

Virovitičko-podravska županija projektom „Sinerot“ uspješno će spojiti poljoprivrednu proizvodnju i obnovljive izvore energije

Nakon što je u Orahovici prije više od dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nakon izgradnje prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija je izgradnjom Sunčane elektrane u Medincima, prigradskom naselju nedaleko od Slatine, razvila jedinstveni model kojim će spojiti korištenje obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Radovi na izgradnji Sunčane elektrane, u sklopu projekta Sinerot, započeli su u srpnju ove godine. Elektrana je vrijedna 6,6 milijuna kuna a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije.

Radovi su sredinom listopada uspješno privedeni kraju te je Sunčana elektrana projektirane snage 500 kW puštena u pogon. Odrađen je i Tehnički pregled građevine, izdana je Uporabna dozvola te je 15. listopada izvršena primopredaja od strane izvođača, tvrtke Work-ing d.o.o. iz Varaždina i tvrtke Kograd d.o.o. iz Pitomače, investitoru Virovitičko-podravskoj županiji.

Elektranu su u srijedu, 4. studenog, svečano otvorili saborski zastupnik Josip Đakić i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, a otvorenju su nazočili zamjenici župana Sanja Bošnjak i Igor Pavković te gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš. Nazočnima su se, uz župana Tolušića i saborskog zastupnika Josipa Đakić, obratili gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i ravnatelj Razvojne agencije VIDRA Tomislav Petric.

- Moram pohvaliti rad Razvojne agencije VIDRA, kao i našeg župana Tomislava Tolušića, koji su osmislili ovaj projekt jedinstven u RH, ali i u Europi. Vjerujem da će na ovom zemljištu već u proljeće niknuti proizvodi koji će se naći na našim tržnicama, u kućanstvima i školskim kuhinjama te ćemo tako postići dvostruku korist. – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, zemljište na kojem je Elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvice i peršina.

- Ovo je primjer inovativnog projekta jedinstvenog u RH, ali i na razini EU. Kombinacija solarne energije, poljoprivrede, edukacije i suradnje sa znanstvenim institucijama, a na kraju krajeva i određenog prihoda Virovitičko-podravskoj županiji, samo pokazuje da se kreativnošću i trudom mogu napraviti čuda. Sunčana elektrana u Medincima primjer je toga. – naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Župan Tolušić također je naglasio da se neće stati samo na ovoj elektrani. Županija je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA povukla sredstva za još deset sunčanih elektrana koje će biti ugrađene na odgojno-obrazovne ustanove te za ugradnju 200 solarnih sušnica duhana.

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Jedan od ciljeva je i doprinos razvoju poljoprivrednih stručnjaka na području županije, što će se postići kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina. (www.vpz.hr)

[g-gallery gid="98360"]

Skip to content