Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

25. listopada 2015.

Čačinci: Na manifestaciji ”Za bakinim stolom” promovirana slavonska baština

I napisao je jednom hrvatski pjesnik Dobriša Cesarić ”Stara se Slavonija opet otkriva ganutome srcu”. Upravo je svako današnje srce ganuto kada otkrije koliko bogatstva, ljubavi i veselja čuvaju uspomene za na stari slavonski život, običaje, ljude.

Sve to prikazano je u Čačincima, gdje je u organizaciji Turističke zajednice, Općine, Kulturno-umjetničkog društva i Osnovne škole Antuna Gustava Matoša održana 3. gastronomsko-turističko-kulturna manifestacija pod nazivom ”Za bakinim stolom”. Sve je bilo ispunjeno starinskim kolačima, proizvodima od kruha, jesenskih plodova, a nadasve prepunog srca slavonske pjesme.

Program manifestacije započeo je kulturno-umjetničkim programom u kojem su nastupili učenici osnovne škole Antuna Gustava Matoša, a potom je otvoren gastro sajam s kojeg je sav prihod išao izradu narodnih nošnji male plesne skupine KUD-a Čačinci i Osnovne škole. Naziv akcije je “Male nošnje za veliko kolo”.

U mjesecu listopadu, mjesecu kruha i vina, priredili smo ovu manifestaciju očuvanja naše stare slavonske baštine. Željeli smo ukazati onim najmlađima koliko bogatstvo krije stara Slavonija, upoznati ih s običajima, jelima, pjesmama i životom njihovi i naših starih. Presretan sam što se odazvao velik broj mještana i gostiju, tim više što su štandovi gotovo ispražnjeni što znači da je akcija prikupljanja sredstava za male narodne nošnje više nego uspjela. – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. Direktorica TZ ureda Čačinci Ana Marunica program je vodila u staroj, autohtonoj čainačkoj nošnji koja je na ovoj manifestaciji po prvi puta prezentirana, a kupljena je sredstvima projekta ”Jana voda s porukom".

To je rekonstrukcija autohtone čačinačke narodne nošnje, a riječ je svečanoj, gospodskoj ženskoj nošnji u kojoj su stare čačinačke gospođe išle na Svetu Misu. Ono što razlikuje ovu nošnju od tradicionalnih slavonskih nošnji je da je ona tamne boje i da je materijal uglavnom svila. Ono što će biti karakteristično za Čačince kada budemo išli na gostovanja u ovoj nošnji je prsluk koji je crne boje i naravno od svile te će biti ukrašen srebrnim vezom i bit će povezan crnom ili bijelom svilenom trakicom. Drago mi je da smo uspjeli nakon dugogodišnje potrage naći izgled i na kraju napraviti autentičnu čačinačku nošnju. – rekla je Ana Marunica.

Manifestacija je završila zabavom u organizaciji KUD-a Čačinci uz nastup glazbenog sastava “Čista petica”. Stara je Slavonija ponovno napunila srca, a kako je to nekad izgledalo najbolje je opisala Anka Prelog, čačinačka baka svojim stihovima među kojima stoji.

- Navečer nas je topla tarana s mlijekom uvijek sve ugrijala i usrećila. Roditelji su nas učili poštenju i ljubavi, i govorili su da i ono malo što se ima uvijek podijeli s drugima. (www.icv.hr)

[g-gallery gid="98002"]

Skip to content