Kupusari iz Donjeg Miholjca najbolji na jubilarnoj 30. Fišijadi u Orahovici: “Tajna je u nekoliko vrsta ribe i domaćim začinima”
Riba i riblje delicije oduvijek su prepoznatljivost grada Orahovice, od popularnog šarana na rašljama do neizostavnog fiš-paprikaša koji u ovom podneblju ima poseban okus. Upravo fiš-paprikaš i njegovo kuhanje ima bogatu tradiciju dugu čak 30 godina. Tako je jučer u središnjem gradskom parku održana jubilarna 30. Fišijada – natjecanje u kuhanju ove poznate riblje delicije u organizaciji Turističke zajednice grada Orahovice, kao završni sadržaj velikog programa ”Gastro jesen u Orahovici”.
Za natjecanje se ukupno prijavilo 30 ekipa iz Donjeg Miholjca, Osijeka, Slatine, svih susjednih općina te grada Orahovice i svi su kuhari tražili baš onaj poseban sastojak koji bi im donio pobjedu. Kuhanje je proteklo u zabavnoj atmosferi uz svirku Tamburaškog sastava Vertigo.
Na kraju, ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša, kao predsjednik te Jozo Agatić i Mate Vukušić, kao članovi, odlučili su kako je najbolji fiš skuhala ekipa Kupusari iz Donjeg Miholjca kojima je pripao pobjednički pokal te vrijedna nagrada organizatora. Drugo mjesto osvojila je ekipa GEK iz Orahovice, dok je broncu oko vrata stavila kuharska ekipa UHBL PTSP VPŽ.
Svi znamo što čini dobar fiš, mi smo ocjenjivali okus, miris, boju te posebno činjenicu da je riba dobro skuhana. Uzorci su bili jako dobri, neki su malo pretjerali sa začinima, ali uglavnom moramo pohvaliti sve kuhare. Posebno mi je drago da ovo natjecanje ima bogatu tradiciju od 30 godina i siguran sam da ćemo se još godinama družiti na ovakvim događajima – rekao je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Vladimir Pleša.
Kupusari iz Donjeg Miholjca su ekipa koji živi uz Dravu i priprema ribljih delicija im je ”u malom prstu”.
Kuhamo na naš tradicionalni način s nekoliko vrste ribe i sa svojim domaćim začinima. Ono što je kod nas najvažnije je da kuhamo s ljubavlju uz prijateljsko druženje. Sretni smo s pobjedom jer baš volimo doći u Orahovicu – poručili su Kupusari.
Nagrade najboljima uručio je orahovački gradonačelnik Milan Babac, također istaknuvši tradiciju, ali i važnost ovakvih okupljanja.
Slavonija je prepuna sjajnih delicija poput ovih od ribe i zato je važno da gajimo i čuvamo te običaje. Hvala Turističkoj zajednici na trudu svih ovih godina, hvala svim sudionicima i naravno čestitam pobjednicima – rekao je Babac.
U sklopu Fišijade, Odbor za kulturno-turističke manifestacije grada održao je i ocjenjivanje od strane publike te nagradio najbolje i u toj kategoriji, a ova bogata tradicija kuhanja fiš-paprikaša na visoku je razinu podigla Turistička zajednica grada.
30 godina je zaista velika tradicija, mnogi ljudi prošli su kroz organizaciju ovog događaja, puno ih više nema s nama i svi su utkali dio sebe u ovu priču. Mi smo danas ponosni što smo sve to nastavili u jednom prelijepom svjetlu – zaključila je direktorica TZG Orahovica Lana Jurkin. (icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)













