Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. svibnja 2024.

Pčelari se u Voćinu educirali o pravilnoj pripremi pčelinjih zajednica u skladu sa suvremenim metodama pčelarenja

U organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede i Udruge pčelara “Papuk” iz Voćina, na pčelinjaku ove udruge u Voćinu održana je demonstracijska aktivnost shodna suvremenoj tehnologiji u pčelarenju.

Edukaciju je uz nazočnost stručne savjetnice Uprave za podršku razvoju poljoprivrede VPŽ Tihane Bišćan i predsjednika Udruge pčelara “Papuk” Voćin, također i predsjednika Saveza udruga pčelara VPŽ Milanka Jeličića, održao voditelj Odjela za savjetovanje u pčelarstvu u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, prof. sci. Zlatko Tomljanović.

“Ova edukacija dio je potpore prenošenja znanja iz Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027. a naglasak je na tome kako pravilno pripremiti pčelinje zajednice u skladu sa suvremenim metodama pčelarenja” – napomenuo je tom prigodom Zlatko Tomljanović.

U nastavku je rekao kako je najvažnije postizanje optimuma biološkog uzgojnog stanja pčelinjih zajednica, pravilni način suzbijanja rojenja, priprema za glavnu pašu, te niz drugih aspekata poput tehnologije, transporta i mehanizacije u pčelinjaku i iskorištavanje kasnijih paša.

“Naime postoji velika razlika između tradicijskog i suvremenog pčelarenja, a razlog tome su klimatske promjene i razvoj tehnologije. Glavna zadaća nam je upoznati i prilagoditi pčelare, opskrbiti ih novim saznanjima što se tiče takozvanog AEMP programa, odnosno Plana ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene u pčelarstvu koje su uistinu velike. Neosporno je i to da mi unazad desetak godina imamo i velike probleme u pčelarstvu, velikim dijelom zbog nedovoljnog poznavanja ove teme, a to je razlog više da ovu i slične edukacije završi što više pčelara” – upozorio je Zlatko Tomljanović.

Predsjednik pčelara Milanko Jeličić napomenuo je da je upravo to bio i glazvni razlog edukacije pčelara koja je dio plana aktivnosti ove udruge.

“Od izuzetne je važnosti prikupiti potrebno znanje jer vrijeme se mjenja, a s njim i načini, tako da tradicijsko pčelarenje možemo ostaviti u sjećanju, a okrenuti se novim načinima shodnim prvenstveno klimatskim promjenama koje itekako utječu na pčelarstvo i poljoprivredu uopće. Vjerujem da će se stečenim znanjem na ovoj i sličnim edukacijama naši pčelari ipak lakše i bolje nositi s izazovima novog vremena” – zaključio je Milanko Jeličić. (www.icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

Share Button