Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. studenoga 2023.

Razbija predrasude: Čudesni svijet jednog dječaka Jakova predstavljen kroz njegove crteže u Virovitici

Jakov je jedan poseban dječak koji umjesto riječi radije koristi olovku i crta sve ono što se oko njega događa. Njegovi su crteži puni boja, a uz roditelje Vedranu i Josipa i brata Roka, na njima se nalaze i prijatelji iz škole, rođendanska slavlja, razne prigode. Likovi su to koji su sretni, kao i žive boje kojima crta svijet oko sebe i tako najbolje razbija predrasude vezane uz jednu dijagnozu, a to je poremećaj iz spektra autizma.

Sve to pokazao je u četvrtak virovitičkoj publici sam Jakov, u Horn pubu, gdje je izloženo 36 radova, crteža nastalih olovkom u boji, u okviru njegove prve samostalne izložbe. Uz obitelj, Jakova su podržali i brojni poznanici, prijatelji, kao i gradonačelnik Ivica Kirin sa suprugom Sanjom, predstavnici škola, ustanova, organizacija, klubova.

  • Ovom izložbom željeli smo pokazati što sve Jakov može, odnosno razbiti određene predrasude koje se vežu uz osobe s poremećajem iz spektra autizma i potaknuti sve druge obitelji da ne odustaju od rada na jakim stranama svoje djece, koje mogu rezultirati čudom. Jakovljeva jaka strana je crtanje, počeo je s četiri godine s običnom drvenom grančicom u pijesku, a nastavio crtati po svemu što mu je došlo pod ruku. Crtao je na staklu, automobilu, podu. Danas su njegovi crteži sve bolji i daju nam uvid u njegov svijet koji smo željeli podijeliti s drugima – rekla je mama Vedrana, poručivši da je ova izložba posvećena ne samo njihovom Jakovu, već svim “drugim Jakovima” u Virovitici i Hrvatskoj, kao podrška i djeci i roditeljima koji se u prihvaćanju dijagnoze, ali i svakodnevnim izazovima često snalaze sami i to kako najbolje znaju i umiju.

Zahvalila je svima uključenima u Jakovljev razvoj, odgoj i školovanje, koji su ga večeras podržali. 

Tata Josip istaknuo je kako ovi crteži donose vedru stranu Jakovljevog pogleda na svijet, no da ima i onih dana koji su teški, a koje također zabilježi na svojim crtežima.

  • Djeca u autističnom spektru su dosta povučena u svoj svijet, a Jakov baš želi dočarati kako vidi svijet i događaje, sa što više nevjerojatnih detalja i to je fascinantno – ističe Josip.

Jakov crta svaki dan, to mu je najdraže, pa su njegovi crteži poslužili i za bazu večeras predstavljene stranice Obojani svijet – Jakov art, a koju je obitelj pokrenula isključivo s ciljem potpore Jakovu i svoj djeci s poremećajem iz spektra autizma i njihovim obiteljima, kao poticaj da i same otkriju talente koje skrivaju u sebi.

  • Jakovljevo crtanje nije došlo preko noći, kao ni druge stvari vezane uz njegova postignuća i svako je rezultat dugogodišnjeg truda i napora. Crteži su mu sve bolji i uspješniji i ovom smo izložbom i stranicom koju smo pokrenuli željeli reći da je na neki način došlo vrijeme za buđenje svijesti u javnosti da djeca u spektru imaju brojne talente, samo treba vjerovati u njih – poručila je Vedrana.

Jakov je pak rekao kako voli crtati poznate ljude, svoje prijatelje i prijateljice, ali i omiljene likove iz crtića.

Priču jedne obične obitelji s jednim posebnim dječakom koji priča crtežima, popraćeno s fotografijama i iskustvima svakodnevnog života, s posebno pozitivnom porukom, možete vidjeti OVDJE (www.icv.hr, Fotografije: Marija Lovrenc i Martina Bašić)

Share Button