Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. rujna 2023.

U Turanovcu svečano obilježeno jubilarnih 100 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva

U Turanovcu je u nedjelju svečano obilježeno jubilarnih 100 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turanovac. Svečanost je započela formiranjem ešalona i odlaska na svetu misu u Kapelu Gospe Snježne u Turanovcu. Nakon svete mise, uslijedila je posveta vatrogasnih vozila, te povratak u Društveni dom Turanovac.

Svečanosti obilježavanja velike obljetnice prisustvovali su župan virovitičko-podravski Igor Andrović, načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, predsjednik vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Željko Palković, predsjednik mjesnog odbora Turanovac Josip Kučan…

Mnoga Dobrovoljna vatrogasna društva također su nazočila jubilarnoj obljetnici kao što su: DVD Gornje Bazje, DVD Dugo selo Lukačko, DVD Virovitica, DVD Korija, DVD Velika Črešnjevica, DVD Okrugljača, DVD Špišić Bukovica, DVD Turnašica i DVD Čačinci.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Turanovac Marijan Moslavac koji je ovom prilikom pozdravio sve nazočne i zahvalio se svima na kontinuiranom radu i podršci u radu, kako ljudski tako i financijski te se osvrnuo na potrebitost zajedništva u teškim trenutcima bez kojeg ne bi niti bilo DVD Turanovca, niti impresivnih 100 godina kontinuiranog rada.

Poslije uvodnog govora osvrnulo se na prošlost u kratkim crtama iz monografije koja je upravo povodom sto godina rada DVD-a Turanovac nedavno i izdana, a nakon osvrta u povijest uslijedio je kratki kulturno-umjetnički program KUD-a “Seljačka sloga” Turanovac.

Nakon programa KUD-a “Seljačka sloga” Turanovac, obratio se i načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić koji se pridružio čestitkama i izrazio zadovoljstvo te se zahvalio svima koji vode/su vodili vatrogastvo u dugoj stogodišnjoj tradiciji te se osvrnuo na stanje vatrogasnih društva kroz bližu povijest, sadašnjost i budućnost.

 • Prije petnaestak do dvadeset godina bili smo slabo opremljeni, danas smo moderno opremljeni i s opremom i s vatrogasnim domom i svime što taj posao zahtjeva. Općina Lukač čvrsto stoji iza svojih vatrogasaca te redovno izdvajamo svoj dio od 5% financijskih sredstava i samo smo unazad nekoliko godina izdvojili preko dva milijuna kuna, što u opremu, što u infrastrukturu i sve ostalo. To ćemo raditi i ubuduće. Još jedanput čestitka i zahvala svim vatrogascima na području općine Lukač, na njihovom trudu i radu. Zasigurno vatrogasno područje općine Lukač ima svoju budućnost, danas djeluje preko 100 djece vatrogasne mladeži i 250 aktivnih vatrogasaca. To je ona budućnost, kultura, to je ono što čini jednu općinu svojevrsnim pokazateljem da se živi i radi te sam uvjeren da će tako biti i ubuduće sa svim našim udrugama, a vatrogasci su jedan od bitnijih čimbenika svega toga – kazao je načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.

Na svečanoj sjednici obratio se i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji se pridružio čestitkama povodom stote obljetnice DVD-a Turanovac i naglasio, nadovezavši se na govor Marijana Moslavca, da se samo za zajedništvom može održati tradicija koja ovo selo veže već sto godina te naglasio da su upravo oni, vatrogasci, nositelji društva u svakom mjestu i u svakom selu koje ima DVD te se osvrnuo na dosadašnji rad i samu budućnost DVD-a.

 • Mi u Županiji pratimo vaš rad i čestitamo vam na svim vašim uspjesima i drago mi je da je ovoliko mladeži u DVD-u i nadam se da će jednog dana netko od te mladeži biti u profesionalnom vatrogastvu i da će vatrogastvo biti njihov poziv. Želim vam puno uspjeha u vašem budućem radu, da imate puno sportskih uspjeha, a što manje operativnih aktivnosti. Mi ćemo i dalje pratiti vaš rad i biti vam na pomoći, naravno. Vi ste tu da tražite i pitate, mi smo tu da pomognemo, jer kao što sam rekao, DVD-i su danas nositelji društvenog života mjesta, sela, općine i županije. Brojka od sto godina govori da je vatrogastvo ukorijenjeno u našoj županiji i da u nekim mjestima, selima nema kuće u kojoj nema vatrogasca i u kojoj nije netko bio vatrogasac. To treba poštivati i održavati te vam ja na tome zahvaljujem i zahvaljujem svima koji će danas dobiti nagrade. Ovo su nagrade za vjernost, a vjernost je tradicija. Hvala vam na svemu i želim vam puno uspjeha u budućem radu – rekao je župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

U drugom dijelu svečanosti uslijedila je dodjela zahvalnica, spomenica, priznanja te vatrogasnih medalja i plaketa zaslužnim vatrogascima DVD-a Turanovac, kao i svim ostalima koji su doprinijeli radu Društva.

 • Spomenice za 10 godina rada u društvu zaslužili su: Patricija Ribić, Mario Bedeković, Marko Botić, Mario Botić, Marko Štefović i Jasna Feketija.
 • Spomenice za 20 godina rada u društvu spomenicu zaslužio je Ivan Šuvak.
 • Spomenice za 30 godina rada u društvu zaslužili su: Vlatko Feketija, Josip Šuvak, Ivana Sambol i Vladimir Juras.
 • Spomenice za 40 godina rada u društvu zaslužili su: Ivan Bukvić i Ivica Bukovčan.
 • Srebrne vatrogasne medalje zaslužili su: Vladimir Botić i Saša Botić.
 • Zahvalnice za DVD-e zaslužili su: DVD Virovitica, DVD Otrovanec, DVD Okrugljača, DVD Š.Bukovica, DVD Čačinci, DVD Dugo Selo Lukačko, DVD Korija, DVD Velika Črešnjevica, DVD Kladare i DVD Gornje Bazje.
 • Zahvalnice za udruge u sponzore koji su pomogli u organizaciji proslave zaslužili su: Mjesni odbor Turanovac, KUD „Seljačka Sloga“ Turanovac, Mario Mesić, Vlado Malčić, Željko Crnac, Benzinska pumpa DDD-Benz, Euroherc osiguranje, lovačka udruga Jastreb Lukač, Slavić inženjering, Zea d.o.o., Udruga umirovljenika općine Lukač, Cvjećarna Kiki, Željko Vlašić, Plava TV, Project X, Grafoprojekt Virovitica, Drvna industrija Ivča.
 • Plakete firmama i donatorima zaslužili su: Hrvatska vatrogasna zajednica, Virovitičko-podravska županija, Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, veterinarska ambulanta Kravaršćan, Croatia osiguranje, Petar Magdić, Univerzal, pogrebni centar Lira.
 • Zlatne plakete zaslužili su: Vatropromet, Šafram d.o.o., općina Lukač, Prajo Beton, Željko Crnjak.
 • Priznanja i zahvalnice za posebne zasluge u DVD-u zaslužili su: Vladimir Bukvić, Ivan Bukvić, Mario Gašparić, Siniša Martinušić, Vladimir Juras, Igor Ribić, Marko Botić, Jasna Feketija, Ivana Sambol, Marko Lacko, Željko Brođanac, Mirjana Novoselac Zalogaj, Zdravko Botić, Danijela Jegdić, Saša Botić, Vlatko Feketija, Ivan Bukovčan, Mario Botić, Marija Ribić, Marko Štefović, Marijan Moslavac, Tanja Lacko, Vladimir Botić, Tomislav Zalogaj, Sanja Sabolić, Ivan Zalogaj. (www.icv.hr, Fotografije: Matko Bajan)

Više fotografija možete vidjeti OVDJE

Share Button