Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

31. kolovoza 2023.

U ponedjeljak, 4. rujna počinju akcije “Poštujte naše znakove” i “Sigurno u školu s HAK-om” s ciljem zaštite djece u prometu

Od idućeg tjedna, početkom nove školske godine, 36 tisuća prvašića sudjelovat će u prometu diljem Republike Hrvatske, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole. Vrlo je bitno educirati ih na vrijeme i usmjeriti njihovu pažnju na vrlo bitan faktor prometne sigurnosti.

Stoga, svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova, 29. godinu zaredom provodi akciju “Poštujte naše znakove” s ciljem zaštite djece u prometu.

Paralelno s navedenom akcijom MUP-a, i Hrvatski autoklub zajedno s udruženim autoklubovima kontinuirano organizira tradicionalnu prometno-edukativnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“. Tako će od 4. rujna Virovitičke škole te škole na području Virovitičko-podravske županije obilaziti djelatnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, kao i djelatnici HAK Autokluba Virovitica. Prvi su na redu, u ponedjeljak, virovitički “Brlići” koji ove godine broje 98 prvašića i “Nazori” s njih 68.

  • Za vrijeme predavanja u sklopu HAK-ove akcije prvašićima će biti podijeljene žute kape, fluorescentne torbe za sportsku opremu sa slikovnicom, bojankom te edukativnim letkom s naljepnicama za knjige, a obići ćemo razrede koji broje ukupno 441 dijete s područja VPŽ. Vrlo je važno podjednako informirati učenike, kao i roditelje i vozače kako bismo u što većoj mjeri povećali sigurnost djece u prometu – pojasnio je tajnik Autokluba Virovitica Robert Valenteković.

Policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Tijekom jesenskih će mjeseci policijski službenici održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Isto tako, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima će se podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice.

Policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Isto tako, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

Tijekom rujna pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, dok će u vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži. Njihova zadaća jest da u vrijeme dolaska i odlaska djece upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole. U ostalom vremenu upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila. Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca. Više o razlozima zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu, te koji su savjeti za roditelje, vozače i djecu, možete pročitati OVDJE

(PU virovitičko-podravska, icv.hr, virovitica.hr)

Share Button