Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. srpnja 2023.

U Virovitici se održava Koordinacija županijskih Savjeta mladih RH: Glavni cilj je razmjena iskustva i pronalaženje novih rješenja

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, pod pokroviteljstvom Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije, održana je sjednica Koordinacije županijskih Savjeta mladih Republike Hrvatske. Riječ je o neformalnoj Koordinaciji koja za cilj ima umrežavanje Savjeta mladih iz svih krajeva Hrvatske, a kojoj je glavni cilj razmjena iskustva i pronalaženje novih načina rješavanja problema.

Kako je istaknuo predsjednik Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije Željko Romić, suradnja između njih i Virovitičko-podravske županije više je nego zadovoljavajuća.

  • Naša uloga u sustavu Županije je da predlažemo mjere koje su posebno potrebne mladima poput onih koje se odnose na obrazovanje, zaštitu mentalnog zdravlja ili zapošljavanja. Županija, na čelu sa županom Igorom Androvićem, izdaje stipendije za strukovna zanimanja, a sve se više ide prema tome da se stipendiraju deficitarna zanimanja. Također, VPŽ je u suradnji s Hrvatskim željeznicama nositelj mjere za financiranje putovanja redovnim studentima na području cijele Republike Hrvatske, to su sve stvari koje je Županija napravila u suradnji sa Savjetom mladih, a ono na čemu bi svakako voljeli poraditi je dodatno savjetovanje i pomoć u resocijalizaciji – istaknuo je između ostalog Romić.

Važnost Savjeta mladih istaknuo je i župan Igor Andrović.

  • Savjet treba biti glas mladih u predlaganju konstruktivnih politika i podizanju kvalitete života mladih i sigurno da trebaju sudjelovati u političkom kreiranju budući da su upravo mladi oni koji se najbolje prilagođavaju tehnološkim promjenama i uspješno odgovaraju na sve izazove 21. stoljeća. Naša suradnja je odlična, a izuzev već spomenutog važno je napomenuti kako studenti imaju i 90 posto popusta na putovanje autobusom, dok ih preko našeg Poduzetničkog inkubatora, koji im osigurava prostor, potičemo da budu što kreativniji te da i nakon završetka obrazovanja ostaju na području Županije – rekao je Andrović.

Koliko je važno slušati mlade, te kolika je važnost njihovog okupljanja i predlaganja za njih bitnih stvari, pojasnila je saborska zastupnica Vesna Bedeković.

  • Mlade moramo podupirati, slušati ih i davati im potporu za sve njihove ideje i projekte koje predlažu, ovo je prava prigoda ne samo da se susretnu, već da razmjene ideje i iskustva, a najvažnija stvar je njihova participacija u javnom životu. Nedavno smo u Saboru na raspravi imali prijedlog izmjene i dopune Zakona o Savjetima mladih, a kojima želimo postići lakše osnivanje Savjeta mladih na različitim razinama, želimo im olakšati njihov rad koji bi trebao biti primjeren dobu u kojemu žive, a također želimo omogućiti jedinicama lokalne samouprave osnivanje centara što bi dalo dodatnu potporu i pomoć mladima u radu – rekla je Bedeković.

Kakva je suradnja između Savjeta mladih Koprivničko-križevačke županije i Županije, pojasnio je član Savjeta Nikola Kovačec.

  • U našem Savjetu okupljamo sve udruge koje se bave mladima i organiziramo razna događanja, a kroz sastanke sa županom određujemo ono što će se raditi te koji su nam prioriteti. Radimo s mladima na području školstva, išli smo s predavanjima o Savjetu mladih, kako on funkcionira te na koje načine surađujemo sa Županijom, a također, kao i Savjet mladih VPŽ, imamo stipendije preko kojih stipendiramo oko 180 studenata. Plan za budućnost je poticanje sufinanciranja za deficitarna zanimanja, a vjerujem kako ćemo s tim krenuti već od jeseni – rekao je Kovačec.

Uz spomenute, podršku u radu Savjetu mladih došli su dati načelnik Općine Suhopolje Goran Doležal, načelnik Općine Gradina Josip Vučemilović Jurić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić… Koordinacija županijskih Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije raznim aktivnostima nastavlja se u subotu i nedjelju.
(www.icv.hr, Fotografije: Matej Rajnović)

Share Button