Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

28. svibnja 2023.

Premijer Andrej Plenković: Vlada je pronašla način da se povećaju plaće onih s nižim primanjima

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako je realno da oporba kritizira Vladinu poreznu reformu, no Vlada je, poručio je pronašla način za povećanje plaća građana s nižim primanjima i omogućila zadržavanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, koji su narasli za milijardu eura.

  • Brojni sugrađani, osobito oni s nižim plaćama, nisu u okviru zahvata poreza na dohodak. Pronašli smo način kako da direktnom odlukom vlade povećamo plaće i njima, što dosad nije bio slučaj –rekao je Plenković nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Država će, kazao je, uplaćivati umjesto svakog obveznika u prvi mirovinski stup i tako omogućiti više novaca onima s najnižim plaćama, a uz to je povećan i osobni odbitak.

  • Što se tiče jedinica lokalne samouprave – ako je jedna vlada ikada razumjela koliko je važno partnerstvo između jedinica lokalne samouprave i vlade to je naša Vlada, u pogledu fiskalne i funkcionalne decentralizacije – ustvrdio je.

Ponovio je kako su prihodi lokalne samouprave u mandatu njegove Vlade narasli za milijardu eura a posebno je bio vidljiv rast prihoda s 2021/2022., kada su svi veliki gradovi imali rast prihoda od 30 do skoro 60 posto od poreza na dohodak i prireza.

  • Od tog prihoda, ističe, nitko im ništa nije uzeo, a suficit države za prošlu godinu od 0,4 posto temeljen je upravo na višku prihoda jedinica lokalne i područne samouprave. Opaska o tome da ne vodimo računa da nam lokalne jedinice budu financijski snažne ne stoji. Nju se brzo razoruža kad se pogledaju brojevi – ocijenio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je kako je Vlada uložila u politiku regionalnog razvoja toliko da svi krajevi Hrvatske dobiju poticaj središnje države za ulaganja kroz nacionalna sredstva, javna i državna poduzeća ili europskim sredstvima kroz višegodišnje strateške okvire.

Upitan za slučaj uhićenja osoba koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava u Rijeci, Plenković je rekao kako možemo biti zadovoljni djelovanjem policije, dodavši da su prijetnje sigurnosti stalne i ne treba ih podcjenjivati, a na njima rade policija i službe.

  • Prijetnje su kontinuirane i ne treba ih podcjenjivati. Imate ljude na političkom prostoru koji podcjenjuju prijetnje, rekao je Plenković, podsjetivši na teroristički napad na Banske dvore vatrenim oružjem.
  • U takvim okolnostima podcjenjivati prijetnje djeluje neozbiljno i smiješno. Mi ne pretjerujemo u vezi njih, ne smetaju nam u dnevnom radu, ne plaše nas, dapače, radimo posao normalno ali važno je da osvijestimo da i to postoji – rekao je. (hrt.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)
Share Button