Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. svibnja 2023.

Gradski muzej Virovitica, povodom obilježavanja 18. Međunarodnog dana muzeja, predstavio novi znak i logotip

Virovitički “mali-veliki muzej”, u četvrtak je, povodom 18. Međunarodnog dana muzeja, javnosti predstavio novi znak i logotip kojim će se Gradski muzej Virovitica predstavljati u zemlji i svijetu. Sama priča nastajala je u posljednjih nekoliko godina, a prema riječima idejnog začetnika znaka i logotipa Ivana Borbaša, projekt je do svog kraja došao prije nekoliko mjeseci.

  • Sam logo nastajao je dosta dugo, bilo je tu dosta pokušaja u posljednjih nekoliko godina, a sve se iskristaliziralo u zadnja dva mjeseca. Ideja je zapravo bila pojednostaviti prijašnji logo kako bi, između ostalog, bio prikladan za suvenire, te kako bi bio upečatljiviji. Znak predstavlja pročelje Gradskog muzeja Virovitica kojeg ljudi prvo vide, a može se iščitati i simboličan prikaz posjetitelja i obitelji. Također, novi logo dobro funkcionira s logom Grada Virovitice i nadam se da sam ovime postigao jednu zaokruženu priču – govori Ivan, a ujedno se osvrnuo i na novi logotip.
  • Logotip je dvojezičan, a ta se potreba javila zato što sve više izlazimo van granica Republike Hrvatske. Odlučili smo se tako za hrvatski i engleski jezik kako bi stvorili jedan jasan komplet koji funkcionira – dodao je.

Zašto je baš današnji dan izabran kao dan predstavljanja, pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

  • Ovogodišnje geslo Međunarodnog dana muzeja je održivost i dobrobit lokane zajednice, a mišljenja sam da naš Muzej postavom “Drveno doba”, gdje drvo definiramo kao element kojim se treba dobro gospodariti i na koji se treba obratiti pažnja, kao i naš doprinos lokalnoj zajednici, dostojno ispunjava spomenuto. Upravo iz tog razloga izabrali smo ovaj dan i vjerujem kako će naš znak, logotip i slogan “mali-veliki muzej”, dati jednu novu varijantu i definirati cjelinu koja zapravo i jest Gradski muzej Virovitica, a s ponosom mogu reći da se radi o najboljem hrvatskom i najboljem slavenskom muzeju – istaknula je Kulej.

Riječi hvale te podršku u radu Gradskom muzeju Virovitica uputio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

  • Moram čestitati Mihaeli i svim djelatnicima Muzeja na svemu što rade, jer upravo je zbog njihovog rada Gradski muzej Virovitica postao najvidljiviji muzej u Hrvatskoj. Logo simbolizira dvorac i Viroviticu te ujedno poziva sve da ga posjete i smatram da će u budućnosti, pogotovo u slučaju ubacivanja novih tehnologija, postati još privlačniji i prepoznatljiviji. Mogu također napomenuti kako su u planu i određeni zahvati oko samog dvorca. Želja nam je vratiti vodu oko njega kako bi mu tako dodatno vratili onaj stari sjaj, a samim time vjerujem kako će zainteresiranost za njega rasti još više, a ujedno i za grad Viroviticu – zaključio je Kirin.

Dodajmo kako će od danas novi znak krasiti muzejske suvenire koje možete pronaći u suvenirnici Gradskog muzeja Virovitica. (www.icv.hr, mra, foto: Matej Rajnović)

Share Button