Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

16. svibnja 2023.

Učenici IOŠ-a Slatina posjetili rumunjsku Craiov: Održana je i posljednja mobilnost učenika u Erasmusovu projektu Combining approaches in the literature and language learning

Od 8. do 12. svibnja, održana je posljednja mobilnost učenika u Erasmusovu projektu C.A.L.L. u kojem IOŠ Slatina sudjeluje od rujna 2020. i u kojemu su partnerske škole srednje škole iz rumunjske Craiove, turskoga Manavgata i sjevernomakedonskoga Velesa.

Domaćin posljednje mobilnosti bila je škola Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“ Craiova, a u mobilnosti su u ime IOŠ-a Slatina sudjelovali učenici Gordana Loborec, Dominik Loborec, Noah Matijanić, Filip Cota, David Novaković i Tomislav Gerenčir te nastavnice Matea Crljenić i Helena Roštaš.

Tijekom mobilnosti učenici su sudjelovali u aktivnostima koje su primarno bile vezane uz teme percepcije žene u književnosti, rodne (ne)ravnopravnosti te uloge žene u razvoju društva. Prvoga dana mobilnosti učenici IOŠ-a predstavili su sebe, svoju školu, grad i državu iz koje dolaze. Tijekom radionice o ženama koje su djelovale u područjima koja tradicionalno nisu bila područja u kojima su žene dominirale, učenici Noah Matijanić i Filip Cota predstavili su život i djelovanje hrvatske slikarice Slave Raška te Sofije Ionesco, Rumunjke koja je bila prva neurokirurginja na svijetu. U aktivnosti o književnicama koje su mijenjale povijest književnosti, a koja se održala u knjižnici okruga Dolj, čije je Craiova središte, Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, učenici Gordana Loborec, David Novaković i Tomislav Gerenčir održali su izlaganja o Mariji Jurić Zagorki i Joanne Kathleen Rowling. Učenici su sudjelovali i u aktivnostima sastavljanja prosvjednoga pisma i izrade digitalnih plakata s porukama kojima se zahtijeva rodna ravnopravnost te radionici o važnosti govora tijela u komunikaciji.

Na izletima su učenici upoznali i druge dijelove Rumunjske, poput Transilvanije u kojoj su posjetili dvorac Bran uz koji se nerijetko veže slavan roman Drakula škotskoga književnika Brama Stokera te utvrdu Rasnov. Sudionici mobilnosti posjetili su i spilju Pestera Muierii (Woman’s Cave), mjesto koje je u prošlosti služilo ženama i djeci kao zaštita od ratnih sukoba. Organiziran je i izlet u Horezu, mjesto najpoznatije po tradiciji izrade keramičkih proizvoda koja se nalazi na UNESCO-vu popisu nematerijalne baštine, te manastir Horezu koji je na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, a koji se ističe arhitekturom tzv. brankovanskog stila, jedina originalna rumunjska arhitektonska stila.

Erasmusov projekt C.A.L.L. završava u kolovozu 2023., a krajem lipnja u Hrvatskoj će se na završnoj konferenciji još jednom susresti ravnatelji, projektni koordinatori i nastavnici partnerskih škola. (Industrijsko-obrtnička škola Slatina)

Share Button