Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. svibnja 2023.

Vlada proglasila kraj epidemije, ukida se obveza nošenja maski

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19, a bit će donesena i 531 odluka o ukidanju obveze nošenja medicinskih maski ili maski za lice.

  • Proglašenjem epidemije 11. ožujka 2020., uspostavljeni su nužni instrumenti radi zaštite zdravlja stanovništva, na isti dan kad je WHO proglasio pandemiju. COVID-19 će najvjerojatnije biti prisutan trajno u populaciji, manjim ili većim intenzitetom. Nove će varijante moguće biti zaraznije ili manje virulentne. WHO je 5. svibnja objavio da COVID-19 više ne smatra javnozdravstvenom opašnošću. Proglašenje kraja epidemije u Hrvatskoj temelji se na do danas stečenim spoznajama o virusu, posljedicama bolesti te mogućnosti zaštite populacije. Predlažem Vladi donošenje odluke o prestanku epidemije – poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nakon toga, potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je.

  • Nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite. Donijet će se 531 odluka kojom će se ukinuti i jedina odluka koja je na snazi, a to je ona o nužnoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice, istaknuo je dodajući da je ukupno održana 201 konferencija za medije. Proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, to jest podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. Jedina obvezna isprava je osobna iskaznica, putovnica i vozačka nisu obvezne osim za potrebe za koje su namijenjene.

Premijer Andrej Plenković i Božinović zahvalili su na suradnji i angažmanu svim županijskim i lokalnim stožerima, sustavu i operativnim snagama Civilne zaštite, policijskim službenicima, inspektorima koji su provodili nadzor, državnim tijelima, institucijama, pravnim osobama i pojedincima koji su pružili pomoć u radu Stožera, svim zdravstvenim radnicima i građanima “bez čijeg odgovornog ponašanja bi sve uvedene mjere bile uzaludne”.  Premijer je još jednom izrazio žaljenje zbog gubitka više od 18 tisuća sugrađana te uputio izraze sućuti njihovim obiteljima. (hrt.hr)

Share Button