Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. svibnja 2023.

Proglašavanje kraja epidemije na tragu odluke Svjetske zdravstvene organizacije

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak kazao je da je kraj epidemije koronavirusa proglašen u skladu s odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila da covid 19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja te zbog povoljne epidemiološke situacije u Republike Hrvatske. Ministar Beroš istaknuo je da je najvažnije što su u ove tri godine stekli veliko znanje i utemeljenje za moguće krize u budućnosti.

U izjavi za medije nakon sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na proglašenje kraja epidemije koronavirusa, istaknuvši da je najvažnije što su u ove tri godine stekli veliko znanje i utemeljenje za moguće krize u budućnosti.

  • “Sada slijede nove preporuke, koje su prilagođene novim okolnostima, koje ukazuju da je virus još uvijek oko nas i da moramo i dalje biti oprezni”, rekao je ministar zdravstva.

Upitan kako sada gleda na poteze stožera, poručio je da je lako biti general nakon bitke.

  • “Tko radi, taj i griješi. Ako je to u najboljoj namjeri, bez nekakvih evidentnih posljedica, mislim da se to može na neki način i razumjeti. Nekakvih većih posljedica odluka koje su donošene, nije bilo”, poručio je Beroš, dodavši da će povijest suditi o njihovim aktivnostima.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je da je kraj epidemije koronavirusa proglašen u skladu s odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila da covid 19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja te zbog povoljne epidemiološke situacije u RH.

Više neće vrijediti odluke Stožera civilne zaštite kao ni odluka o nošenju zaštitnih maski, osim kao preporuka koju će objaviti HZJZ s Ministarstvom zdravstva, kazao je Capak.

Apelirao je da se budućih preporuka svi pridržavaju te dodao da će se u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije razmotriti budući koraci.

U prilog ukidanja epidemioloških mjera Capak je rekao da je broj novooboljelih pao za 40 posto u tjedan dana, a zabilježen je i pad hospitalizacija i broja testiranih dok osoba na respiratoru više gotovo da i nema. Uz to, cijepljeno je oko 70 posto odraslih i velik broj ljudi je preboljelo covid pa su stekli imunitet.

  • “Sve to dalo je razloga da predložimo Vladi i ministru zdravstva da se proglasi završetak epidemije”, objasnio je.

Dodao je da je virus još među nama i da treba nastaviti s daljnjim cijepljenjem, sekvencioniranjem virusa, traženjem novih varijanti koje bi eventualno mogle pogoršati epidemiološku situaciju, te traženjem novih i boljih cjepiva i lijekova, kao i borba sa infodemijom uz zadržavanje klasičnih epidemioloških mjera protiv respiratornih infekcija.

  • “Dijagnostika covida i liječenje ostaje kao što je i bilo s time da više nema obavezne izolacije, nošenje maski više nije obavezno, ali se i dalje preporuča za sve zdravstvene ustanove, za osoblje, pacijente i posjetitelje kao i za sustav socijalne skrbi gdje su mjere opreza potrebne i dalje”, rekao je Capak.

Izolacija je i dalje obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran covid, a leže u bolnicama ili su smješteni u domovima za starije te se preporuča za zaposlenike u tim ustanovama.

Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove i prilikom prijama u domove za starije također se preporuča kao i za dijagnostičke i terapijske postupke koji generiraju aeorsol.

Novina je da se bolničkim povjerenstvima za hospitalne infekcije daje pravo da sukladno svojoj procjeni daje pravo da propisuju strožije ili blaže mjere, pojasnio je Capak.

Upitan je li sve u epidemiji učinjeno kako treba, rekao je da na početku mnoge stvari nisu znali i da su djelovali u skladu sa saznanjima nastojeći optimizirati epidemiološke mjere, kao i drugi.

  • “Očekivali smo da će zaštićenost cjepivom od infekcije ipak biti nešto veća, ali je štitilo od težih oblika bolesti i spasilo mnoge živote”, naglasio je Capak. (vlada.gov.hr)
Share Button