Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. svibnja 2023.

U projektu Potrubi za knjigu! održane radionice u općinama Mikleuš i Nova Bukovica za skupinu korisnika Djeca i mladi do 25 godina

Tijekom travnja nastavljeno je održavanje radionica za skupinu korisnika Djeca i mladi do 25 godina koje se održavaju u sklopu projekta „Potrubi na knjigu“ (ugovor br. UP.02.1.1.15.0081) Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. U općinama Mikleuš i Nova Bukovica radionice su održane u matičnim školama navedenih općina. Na radionicama za djecu i mlade obrađuju se teme društvene inkluzije, održivog razvoja, medijske pismenosti i STEM-a.

U Osnovnoj školi Mikleuš i Osnovnoj školi Nova Bukovica sudjelovali su učenici petih i šestih razreda. Na početku radionica sudionicima je predstavljen projekt Potrubi za knjigu, a potom i knjige za mlade koje kroz svoje sadržaje obrađuju spomenute teme. Nakon razgovora o knjigama, učenici su dobili sličice djece iz različitih dijelova svijeta. Svaki sudionik radionice imao je zadatak pretpostaviti s kojega kontinenta, odnosno iz koje države dolazi dijete na sličici, a potom mu dati neko ime koje je karakteristično za tu zemlju.

Ispod svake sličice djeteta bilo je potrebno napisati na koji način njihova zemlja podržava i provodi koncept održivog razvoja, odnosno ne provodi i kako bi se bolje mogla uključiti u isti. Ovakvi programi potiču toleranciju, toleranciju u medijskom prostoru, jednakopravnost pristupa, osnaživanje zajedništva te društvene i kulturološke osviještenosti, a ujedno se kod djece i mladih razvija čitalačka pismenost te ih se potiče na aktivno kritičko čitanje. S ciljem istraživanja interesa i potreba korisnika i u svrhu prilagodbe ponude i usluga buduće Bibliobusne službe Virovitičko-podravske županije, na radionicama je uz voditeljicu radionica Mirjanu Kotromanović sudjelovala članica projektnog tima Elena Vampovac. (www.icv.hr)

Share Button