Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

17. ožujka 2023.

Održan Sajam strukovnih zanimanja – “Sad je pravi hit majstor bit”, koji je otvorio župan Igor Andrović: Više od 500 županijskih osmaša vidjelo je što im nude strukovne škole s područja VPŽ

Nakon četverogodišnje stanke, Virovitica je ponovno bila domaćin Sajma strukovnih zanimanja, koji je uvodno izdanje imao 2019… U sportskoj dvorani Tehničke škole, okupilo se više od 500 osmaša iz cijele županije. Svoje programe i mogućnosti, predstavilo je pritom sedam strukovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije (Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Strukovna škola Virovitica, Tehnička škola Virovitica, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača). Predstavio se i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica koji ima dva srednjoškolska programa (pomoćni kartonažer i pomoćni krojač).

Sajam je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz nazočnost gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i njegove zamjenice Vlaste Honjek Golinac, pročelnice za obrazovanje i demografiju VPŽ Martine Bunić, ravnatelj HZZ Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk, ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša, tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec, brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja VPŽ, u čije ime je sve nazočne pozdravio ravnatelj Tehničke škole Virovitica - Dino Davidović.

 • Virovitičko-podravska županija stipendira sva deficitarna strukovna zanimanja poput zidara, tesara i pekara, odnosno sve one smjerove za koje smatramo da su te godine deficitarni na tržištu rada. Stipendija koju dodjeljujemo iznosi 500 kuna mjesečno te smatram da je to dobar poticaj da učenici upišu baš ta zanimanja. Također, važno je napomenuti da ne stipendira samo Županija, već i pojedine tvrtke, tako da iznos kojeg učenici mogu dobiti potencijalno može biti i veći - istaknuo je Andrović te dodao:
 • Na tržištu rada postoji veliki nesrazmjer radne snage budući da se nude one struke koje nisu potrebne, a za ove koje nedostaju nema previše zainteresiranih. Znam da je danas možda gimnazija najzanimljivija jer dobar dio osmaša još niti ne zna koji je njihov cilj, no ne moraju svi upisati gimnazije niti su svi za fakultete, a mi ih upravo na ovaj način želimo potaknuti da se odluče za neko od deficitarnih zanimanja te da po završetku srednjoškolskog obrazovanja već nakon par dana mogu naći posao za koji će biti adekvatno plaćeni - dodao je.
Virovitičko-podravska županija od 2018. godine dodjeljuje stipendije za srednjoškolska deficitarna obrtnička zanimanja, a svaki se srednjoškolac, učenik prvog razreda, može prijaviti za stipendiju VPŽ. Prema riječima Martine Bunić, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, Županija iz svog proračuna, za srednjoškolske i visokoškolske stipendije, izdvaja oko 130 tisuća eura.
 • Svake godine raspisujemo odluku o deficitarnim obrtničkim zanimanjima koja donose dodatne bodove, a podatke prikupljamo od strane strukovnih škola, Obrtničke komore, Gospodarske komore te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Najčešća zanimanja koja učenici upisuju su CNC operater, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i krojač, tako da uspijevamo popuniti te programe i ostvariti određen broj učenika u njima. Najveći problem trenutno imamo sa zidarima. Prošle godine u to se zanimanje upisao samo jedan učenik, a ako se ove godine nitko ne prijavi, ili se prijavi mali broj učenika, isto će biti zakonski ugašeno i brisano iz programa srednjih škola na području Virovitičko-podravske županije – kazala je Bunić, a osvrnula se i na velike promjene u strukovnim školama.
 • Mi na području županije imamo oko 24 posto učenika koji su upisali gimnazije, a svi ostali učenici su u strukovnim programima. Kontradiktorno je da Ministarstvo želi gimnazijske programe podići na 35 posto. Mi smo mala županija sa 730 učenika 8. razreda te 800-tinjak upisnih mjesta, a ako povećamo gimnazije, gasimo struku. Velika reforma u strukovnim školama planirana je za 2024. godinu gdje će obrtnička zanimanja, prema naputcima Ministarstva, ići na dualni model, a svi ostali dobit će nove strukovne kurikulume gdje će biti 40% općeobrazovnih predmeta, te 60% strukovnih, a upravo iz tog razloga nismo uvodili nove programe - dodaje.
Poruku za sve okupljene učenike imao je i gradonačelnik Ivica Kirin.
 • Čovjek je najsretniji kada radi ono što voli i kada ima priliku stvoriti nove vrijednosti, stoga vam svima poručujem da se bavite upravo onime što vas ispunjava. Također, razvijajte se u tom smjeru. Radite na sebi, jer rad je jedino mjerilo i samo njime možete sebi i svojim obiteljima osigurati egzistenciju - poručio je gradonačelnik Kirin.
Spomenuli smo kako je sajam posjetilo 500-tinjak osmaša, a brojni od njih još uvijek nisu odlučili gdje će nastaviti svoje školovanje. Među njima su i Niko Milković te Juraj Bauer iz slatinske OŠ Josip Kozarac, a kažu kako ih je najviše privukao smjer kuhar.
 • Sajam je zanimljiv jer se može vidjeti što nam se nudi nakon završetka osnovne škole, no još ne znam što upisati. Nekako mi se od strukovnih zanimanja najviše sviđa smjer kuhar, ali ostalo je još malo vremena do upisa tako da moram dobro razmisliti - rekao je Niko, a s njim se složio i Juraj.
Zanimanje kozmetičar pobudilo je pak interes kod Noe Pleša iz virovitičke škole OŠ IBM, dok se Neva Barčanac, iz iste škole, vidi u Matematičkoj gimnaziji.
 • Voljela bih upisati Matematičku gimnaziju, a ne smatram da su strukovna zanimanja lošija od gimnazijskih programa. Ako upišem gimnaziju znam da ću morati na fakultet, dok po završetku obrazovanja u strukovnoj školi mogu naći posao koji bi mogao biti i dobro plaćen - kaže Neva.
A po dobre savjete učenici osmih razreda mogli su se zaputiti na štandove gdje su svoja iskustva s njima spremno podijelili učenici srednjih škola. Jedna od njih je i Androniky Mandić, učenica Tehničke škole smjer medicinska sestra/tehničar opće njege.
 • Volim pomagati ljudima i to je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam upisala ovaj smjer. Većina cura koje znam želi ići na viši stupanj po završetku srednjoškolskog obrazovanja, a svi želimo raditi u svojoj struci. Ako netko od osmaša razmišlja upisati ovaj smjer, poručila bi im da to svakako učine jer ovo naše zanimanje je nešto posebno - kaže.
Svoj smjer osmašima bi preporučio i Josip Bukovac iz Industrijsko obrtničke škole Slatina.
 • Zanimalo me programiranje i rad s računalima te sam tako pronašao CNC i vidio koliko tu ima potencijala i koliko može biti zanimljivo. Možemo izraditi što god želimo, a ima i dosta posla za CNC operatere na našem području. Škola je super, profesori također, a svi koji bi voljeli raditi nešto zanimljivo mogli bi se pronaći u ovom usmjerenju - rekao je Josip.
Svima onima koji još ne znaju što bi, dobar savjet uputila je Marinela Lovrenčec, budući agroturistički tehničar.
 • Smjer je četverogodišnji i izabrala sam ga upravo iz tog razloga jer mogu otići na fakultet ako se za to odlučim, a mogu i naći posao u turizmu ili ugostiteljstvu ako ne budem željela. Naša strukovna zanimanja su važna jer uvijek treba netko tko će nešto raditi, no moja poruka za sve bila bi da upišu ono što žele i ono što ih zanima – kazala je Marinela.
A za mišljenje smo na kraju upitali i Alena Đuraseka, nastavnika stručnih predmeta u SŠ Marka Marulića za zanimanje poljoprivredni tehničar.
 • U poljoprivredi nikada nije bilo bolje što se ulaganja i poticaja tiče, no zanimanje od strane osmaša je dosta slabo. Možda bi učenici više upisivali ovaj smjer da ga županije dodatno stipendiraju, čak i neki poslodavci, no moram reći kako budućnost zapravo leži u samozapošljavanju. U poljoprivredi uvijek ima potencijala i mogućnosti mješovitih gospodarstava tako da tko god upiše ovaj program neće pogriješiti - zaključuje Đurasek.

Uz srednje škole, na Sajmu su sudjelovali i: HGK Županijska komora Virovitica, HOK Područna obrtnička komora VPŽ, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udruženje obrtnika iz Virovitice i Slatine, Opća bolnica Virovitica, Panonski drvni centar kompetencija, Hrvatske šume Uprava šuma Slatina, Jan Spider, Contorte grupa, Degal, Jerbić d. o. o., Bilić, PP Orahovica, Slavić inženjering, Ugostiteljstvo Horvat... Na sajmu se predstavio i Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri HZZ-a, koji je nedavno otvoren u Virovitici. Centar pruža profesionalnu i uvijek dostupnu pomoć učenicima i roditeljima prilikom odabira zanimanja... (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)