Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. ožujka 2023.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila proljetni paket mjera za poljoprivrednike


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” najavljujući proljetni paket mjera pomoći za poljoprivrednike naglasila je kako će se i dalje štititi standard građana i smanjivati negativan utjecaj poremećaja na njihovu kupovnu moć.

  • Vlada, u vremenima krize, smatra da treba imati brze, jasne i učinkovite intervencije štiteći građane, posebno one u riziku siromaštva, štiteći pružanje svih javnih usluga, te pomažući poduzetništvu. Poštivajući te stupove takav će biti i proljetni paket. Hrvatska je u vrhu što se tiče rasta BDP-a za 2022. Unatoč tome što su mnogi govorili, Hrvatska nije utonula u tehničku recesiju nego je u četvrtom tromjesečju opet ostvarila rast. Treba biti oprezan i reći da su mjere na to utjecale i da ćemo ih očito i dalje morati raditi – poručila je.
  • Omotnica 2014.-2020. je prva potrošena u poljoprivredi u cijelosti, mi sada trošimo sredstva koja su trebala pripadati novom programskom razdoblju. Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj nije padala, neki su se sektori bolje osnažili, a neki su još uvijek značajno osjetljivi. Posljednje procjene DZS-a pokazuju da je procijenjena vrijednost poljoprivredne proizvodnje premašila 22 milijarde kune. Praktički smo ostvarili cilj iz programa Vlade za razdoblje 2020.-2024. – naglasila je Vučković.

Ministrica je istaknula kako je u 2021. ostvaren rast od preko 13 posto. Brojke za 2022. još nisu konačne, a procjenjuje se rast od 9,5 posto.

  • Treba biti oprezan i reći da je u 2022. inflacija itekako utjecala na vrijednosti, ali utjecala je i suša koja je smanjila proizvodnju prema registru šteta za preko 3 milijarde kuna – rekla je Vučković.

Također, naglasila je vidljive rezultate u broju mladih poljoprivrednika kojih ima 24 tisuće, a poseban rast naglašen je u kontinentalnoj Hrvatskoj.

  • U tijeku je velik broj natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta – rekla je ministrica. Do izmjena propisa objavljeno je oko 220 natječaja, manje više svi u posljednje dvije godine.
  • Od izmijenjenog propisa Ministarstvo je, da bi preveniralo oduljivanje završetka natječaja, uvelo prethodnu obavijest s informacijama o natječaju. Zaprimili smo 61 obavijest, a dali smo nekih 15-ak suglasnosti. Svaki tjedan stiže između sedam i 10 novih obavijesti – rekla je.
  • Ne možemo govoriti o povećanju obradive površine, jer je veći dio tog zemljišta obrađen, samo značajan dio nije pod dugoročnim zakupom koji omogućuje donošenje poduzetničkih odluka i sigurnost u investiranju – dodala je ministrica.

Ministrica je ovaj tjedan predstavila novi sustav monitoringa poljoprivrednih površina.

  • Riječ je o cjelogodišnjem praćenju poljoprivrednih površina, suradnji s poljoprivrednicima, omogućavanju sustava ranog upozorenja, prevenciji prije uvođenja sankcije. Uz to što se omogućuje monitoring, napravili smo mobilne aplikacije za poljoprivrednike i djelatnike agencije. Rezultati se isporučuju na jednostavan način u obliku “semafora”, ako je rezultat zeleni znači da se poljoprivredne površine obrađuju u skladu s jedinstvenim zahtjevom na temelju snimaka, ako je riječ o crvenim površinama onda se poljoprivrednika upozorava, pregledava – pojasnila je ministrica dodajući da će sustav omogućiti bolju suradnju i komunikaciju tijekom cijele godine.

Naglasila je kako nikad nijedan sustav u cijelosti neće zamijeniti čovjeka te stoga i dalje ostaje sustav terenskih kontrola, savjetovanja i provjera. U Hrvatskoj je registrirano 154.679 OPG-ova. Ako se ta brojka usporedi s brojem stanovnika, ispad da svaki 25 čovjek u Hrvatskoj ima OPG.

  • Broj sam po sebi ne znači puno. Treba gledati kontekst, povijest i njihov značaj, uspjeh i poslovanje. Osim što su podsjetnik na tradiciju, oni su promicatelji novog i modernog te način zadržavanja ljudi na ruralnom prostoru. Zato je Vlada uputila prijedlog, koji je Sabor podržao, a u njemu stoji da su “obiteljska poljoprivredna gospodarstva strateška za RH” – rekla je.

Njihov broj se diljem EU-a u posljednjih nekoliko desetljeća smanjuje. Ministrica je istaknula i kako se broj poljoprivrednih gospodarstava nakon II. svjetskog rata smanjen za više stotina tisuća.

(vijesti.hrt.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Share Button