Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. studenoga 2022.

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u povijesti: Usprkos kiši, nekoliko desetaka tisuća ljudi bilo je u koloni sjećanja

Vukovar obilježava 31 godinu od kraja herojske obrane grada, agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u kojoj je poginulo i nestalo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je sravnjen sa zemljom. Grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom, koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu. Ova 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane JNA uz pomoć srpskih paravojnih snaga završila je velikim razaranjem Vukovara, brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Agresor je s 30.000 vojnika i paravojnih skupina, te s oko 1600 oklopnih borbenih vozila, 60 zrakoplova, 350 topova i mnoštvom ostale vojne tehnike krenuo na Vukovar. Hrvatskih branitelja bilo je svega 1800, a civila je bilo oko 15.000.
Početkom listopada u potpunom okruženju Vukovar je trpio neprekidna topnička razaranja i bombardiranja. Svi sposobni za borbu, bili su na crtama diljem grada, na koji je dnevno padalo 7000 različitih projektila. Vukovarci nisu 56 dana imali struje, vode, hrane, telefona. Grad je bio u ruševinama, ginuli su branitelji i civili, a 16. listopada poginuo je i jedan od najvećih heroja Domovinskog rata – Blago Zadro.

Nakon 18. studenog, velik dio branitelja i civila je odveden u srpske koncentracijske logore, gdje su mnogi ubijeni. Ubijeno je i 260 ranjenika iz Vukovarske bolnice. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece, ranjeno je više od 2500 ljudi. Nakon okupacije 18. studenoga 1991. bila je nepoznata sudbina 2.630 osoba. Tijekom i nakon procesa mirne reintegracije otkriveno je više od 50 masovnih grobnica u gradu i okolici iz kojih su ekshumirani brojni posmrtni ostaci.

U koloni sjećanja, na čijem su se čelu nalazili pripadnici Oružanih snaga RH sa zastavama svih hrvatskih ratnih postrojbi, bili su i predstavnici državne vlasti, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, među kojima Josip Đakić.

  • Danas kada obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara u Koloni sjećanja razmišljat ćemo o svim tim danima ponosa i slave, ali i tragedije koja se dogodila. Vukovar kao simbol stradanja hrvatskog naroda uvijek je u našim mislima, posebice kada se bliže ovi dani koji su obilježili hrvatsku povijest. Ova stradanja koja su dogodila, ove zvjerske postupke koji su učinjeni ovdje u Vukovaru na Ovčari kao i diljem Hrvatske nikad nećemo zaboraviti. Kao ni žrtvu koju je hrvatski narod dao za svoju slobodu i uvijek ćemo davati počast onim žrtvama koji su svojim životom platili za nju – rekao je saborski zastupnik Đakić.

U obilježavanju tužne obljetnice sudjeluje i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement te predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović.

  • Danas smo kao i svake godine u Vukovaru kako bi izrazili suosjećanje prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. S tugom i pijetetom sjećamo se tih ponosnih dana za Hrvatsku, ali isto tako i bolnih dana. Prisjećamo se i zahvaljujemo našim hrvatskim braniteljima koji su život dali za Hrvatsku, kao i svima onima koji su se za nju borili da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj – rekao je župan Andrović.

Počast su odali i predstavnici PU virovitičko-podravske, na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, kao i brojne braniteljske udruge s područja Virovitičko-podravske županije. Prije polaska “kolone sjećanja”, u dvorištu vukovarske bolnice održan je komemorativni skup na Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. (www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Čitatelji)

Share Button