Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. listopada 2022.

U Starogradačkom Marofu otvoren novi društveni dom: Moderan prostor za vatrogasce, članove KUD-a Podravka i mještane ovog naselje na području općine Pitomača

Svečano je bilo u Starogradačkom Marofu gdje je u ponedjeljak na prigodnoj svečanosti otvoren novoizgrađeni Društveni dom. novom Društvenom domu vrijednom 4,6 milijuna kuna, a koji je u stopostotnom iznosu financiran iz EU Fondova, prostor za rad imat će mjesni vatrogasci te članovi KUD-a Podravka.

Na svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočili su: saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i njegov zamjenik Marin Aragović, predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, predsjednik Mjesnog odbora Zdravko Sesvečan….

Na početku svečanosti, sve nazočne je pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Zdravko Sesvečan.

  • Današnji dan jedan je od važnijih u povijesti našega sela, jer je danas Starogradački Marof dobio mjesto koje će biti središte brojnih kulturnih i društvenih događanja. Ovaj društveni dom jedan je od najljepših i najopremljenijih u županiji. Dom će služiti za potrebe vatrogasaca, kulturno-umjetničkog društva te žitelja Starogradačkog Marofa, ali i ostalih koji će iskazati potrebu za dolaskom i korištenjem prostora i sadržaja koji on pruža. Stari dom je bio ruševan i nije služio svrsi, a novi dom će značajno olakšati rad i djelovanje, a njegov sadržaj služiti sadašnjim i budućim naraštajima – na početku svečanosti rekao je predsjednik Mjesnog odbora Zdravko Sesvečan te zahvalio svima na realizaciji ovog projekta.

Novim Društvenim domom ponosi se i načelnik Pitomače Željko Grgačić koji ističe kako je ovo samo jedan u nizu projekata kojim bi stvorili bolje i ljepše uvjete za življenje.

  • Stvarno sam sretan da je došao kraj radovima na ovom našem domu, da ga konačno otvaramo i srce mi je zaista puno. Mještani su dugo čekali na novi dom i zbog toga se ispričavam, no sada se zaista mogu pohvaliti prekrasnim prostorom. Na području općine trenutno se odrađuju projekti ukupno vrijedni 345 milijuna kuna i time se možemo ponositi. Ovaj dom je našu Općinu koštao nula kuna, jer su sredstva povučena iz EU fondova. Upravo taj princip nam omogućuje da brže napredujemo i da na našem području stvorimo uvjete kakve stanovnici imaju u gradovima – rekao je Grgačić i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali u ovom projektu i izgradnji Društvenog doma.

Na putu realizacije ovog projekta, od same ideje do uporabne dozvole, svoj doprinos dala je i Virovitičko-podravska županija i župan Igor Andrović, a prisutnima se u Starogradačkom Marofu, obratio zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

  • Čestitam prije svega vama žiteljima ovog naselja, vatrogascima i članovima KUD-a koji ste napokon dobili dom koji zaslužujete. Pohvale Općini na uspješnom povlačenju europskih sredstava na dobrobit svih mještana. Iza nas, Županije i saborskih zastupnika, je puno truda i lobiranja da bi ova sredstva stigla u općinu, no isplatilo se i sada imamo ovo prekrasno zdanje koje će koristiti svim mještanima. KUD će napokon imati prostor kakav zaslužuje za svoje probe i nastupe, a vatrogascima želim da se što više druže i uvježbavaju za natjecanja, a ne za gašenje požara – rekao je Klement.

Riječi zadovoljstva nije skrivao ni saborski zastupnik Josip Đakić koji je istaknuo kako će ovo biti biser ovog prostora.

  • Danas s vama dijelim sreću i radost na otvorenju ovog prelijepog doma koji će, siguran sam, služiti svojoj svrsi, a to je vašim okupljanjima, vašim radostima, vašim ispraćajima, svim onim trenucima koji čine naš život onakvim kakav je u ruralnom prostoru. Ovaj novi dom sagrađen je s entuzijazmom, voljom, željom i inicijativom vas mještana, na čelu s predsjednikom Mjesnog odbora Zdravkom Sesvečanom i vašim načelnikom Željkom Grgačićem, uz podršku Virovitičko-podravske županije i nas zastupnika. Vjerujem da će ovaj dom biti u pravim rukama vas mještana koji imate samo jednu zadaću – ne ostaviti ga praznog – za kraj je rekao Đakić.

Na kraju svečanosti, novi Društveni dom i sve prisutne, kroz molitvu blagoslovio je župnik župe Svetog Petra i Pavla iz Starog Graca Ivan Pofuk. A svojim kratkim programom ovaj povijesni dan za Starogradački Marof obilježilo je mjesno Kulturno-umjetničko društvo „Podravka“ koji zajedno sa DVD-om ne skrivaju sreću i zadovoljstvo jer su konačno dobili novi i prikladan prostor za svoj rad, ali i za održavanje raznih manifestacija. Svečanost otvorenja uveličali su svojim nastupom i HPGD „Sloga“ Pitomača. Nositelj ovog projekta bila je Općina Pitomača, a projekt je izradila tvrtka Draft d.o.o., uz punu podršku Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, ww.vpz.hr, ib; Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button