Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

23. rujna 2022.

Župan Andrović predao ključeve za sigurnu kuću Udruzi S.OS. Virovitica: U posljednja dva tjedna smještaj zatražilo čak 30 žrtava nasilja

Prije tri godine, Virovitičko-podravska županija je bila jedna od šest HR županija koje nisu imale „sigurnu kuću“. Danas, u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, župan Igor Andrović, uručio je Desi Kolesarić predsjednici S.O.S. Virovitica, ključeve „sigurne kuće“. Time je, Virovitičko-podravska županije postala prva od „prvotnih šest“ HR županija, koje ju nisu imale, a danas je stvorila uvjete za funkcionalno „sklonište za žrtve nasilja u obitelji“… “Sigurna kuća” dio je projekta Virovitičko-podravske županije – “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, vrijednog više od 10 milijuna kuna… Ova primopredaja simbolično je obavljena na današnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Virovitičko-podravska županija do sada je bila jedna od šest županija u Republici Hrvatskoj koje nisu imale trajno osigurano sklonište za žrtve nasilja. Sada je ono osigurano kroz projekt “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” vrijednom više od 10 milijuna kuna koji se u potpunosti financira sredstvima EU, a čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija.

  • Kako bi osigurali privremeno rješenje, u listopadu 2019. godine Virovitičko-podravska županija je unajmila privatnu zgradu i u nju do kraja godine uložila 100 tisuća kuna kako bi ju prilagodila potrebnim uvjetima za sigurnu kuću. Time je osiguran smještaj za šest osoba, a sredstva za njezin rad su osigurana Sporazumom o sufinanciranju Županije sa svim jedinicama lokalne samouprave – rekao je župan Igor Andrović, dodavši da se paralelno radilo na trajnom rješenju, odnosno rekonstrukciji i dogradnji zgrade koja je prenamijenjena u sklonište za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

Primopredajom ključeva simbolično je završen i taj korak. Novi objekt ima kapacitet za primitak 11 krajnjih korisnika, od čega su dva prilagođena za osobe s invaliditetom. U sklopu skloništa krajnjim korisnicima će biti pružene specijalizirane usluge pravnog i psihološkog savjetovanja te podrške i osnaživanja.

  • Ovim projektom i naša Županija će osigurati smještaj za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji jer, na žalost, ovaj oblik nasilja nije nepoznanica i rijetka pojava, već nešto s čime se svakodnevno suočavamo i pokušavamo smanjiti raznim aktivnostima pomoći i podrške kroz medije i institucije, ali trebat će vremena da se vide značajniji pomaci, a za to vrijeme će se ovim projektom riješiti problem pomoći i zbrinjavanja žena i djece žrtava nasilja u najkraćem vremenu – rekao je župan Andrović.

Da je potreba za sigurnom kućom velika, dokazuje i podatak kojeg je iznijela predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić.

  • Samo u zadnja dva tjedna imali smo zahtjeva za smještaj oko 30 osoba. Kada imate kapacitet za šest osoba, onda ste jako ograničeni. Često pomoć zatraže žene s dvoje, troje i više djece i taj se kapacitet brzo popuni. Tu problem rješava naša “mreža”, odnosno suradnja s drugim skloništima pa uvijek nekako uspijemo riješiti smještaj. Do sada smo u privremenom smještaju imali 26 osoba, od toga 14 žena i 12 djece. Sada se kapacitet povećava i kroz ovaj projekt je ostvaren veliki korak naprijed u pružanju podrške žrtvama nasilja – rekla je Desa Kolesarić.
  • Na današnji dan poslali smo dobru, snažnu poruku da žene žrtve nasilja mogu računati na smještaj koji je izuzetno važna podrška. Vidimo da mjere, kao što su zabrana približavanja, ne funkcioniraju. Osim što je važan smještaj, važno je informirati građane da znaju da je nasilje nešto što se ne tolerira, nešto što nitko ne zaslužuje. Svi moramo biti spremni pomoći žrtvi na bilo koji način, to je odgovorno građanstvo – poručila je Desa Kolesarić i naglasila dobru suradnju s policijom koja pravovremeno reagira na prijavu nasilja, dok još uvijek problem predstavlja pravosuđe.
  • Mogu reći da ima dosta propusta u sustavu. Osvrnut ću se na izjavu državne odvjetnice koja kaže: “Kuda bismo mi došli kada bismo sve nasilnike zatvarali?”. Moj odgovor je da bismo došli do uređenog društva gdje ne bi bilo nasilja i gdje bi žene i djeca mirno živjeli svoj život – rekla je.

Istaknula je da je konferencija sazvana 5 do 12, jer je krajnje vrijeme da se pokrenemo kao društvo.

  • Moramo razmišljati o prevenciji kao cijelo društvo. Na sigurne kuće ne treba gledati kao trošak. Koliko košta nečiji život? U prvih osam mjeseci ove godine imamo 12 ubojstava žena koje su počinili njihovi bivši ili sadašnji partneri, prošle godine za 12 mjeseci je bilo 14 ubojstava. Tu govorimo o femicidu. To je nešto s čim se moramo suočiti – naglasila je Kolesarić, dodavši kako je u posljednje vrijeme porastao broj prijava kaznenih djela nasilja.
  • Ne bih rekla da je povećan broj djela, već su se žene ohrabrile i prijavljuju ih. Svi u potrebi uvijek se za savjet i podršku mogu obratiti nama kao Udruzi koja 22 godine ima SOS telefon na broj 033/721-500 – ističe.

Konferenciji za medije nazočile su i županijske pročelnice Jasna Abramović i Melita Sirovica te psihologinja u Centru za podršku, savjetovanje i osnaživanje Nives Ivoš. (www.icv.hr, mp, vpz.hr; foto: Kristijan Toplak)

Share Button