Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. rujna 2022.

Gospodarstvo grada Virovitice u 2021. godini: Virovitički poduzetnici prema dobiti na 42. mjestu u konkurenciji 556 gradova i općina u RH

Prema informaciji o stanju gospodarstva grada Virovitice u 2021. godini, poduzetnici u Virovitici ostvarili su znatno bolji financijski rezultat u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, odnosno iskazali su veću neto dobit za 84,2% i to u iznosu od 92,5 milijuna kuna.

Iskazana neto dobit u 2020. godini iznosila je 50,2 milijuna kuna. Virovitički poduzetnici tako su se u konkurenciji 556 gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a prema kriteriju ukupnih prihoda, svrstali na 44. mjesto. Prema broju poduzetnika, Virovitica je u 2021. bila na 31. mjestu u RH, dok je prema dobiti tih istih poduzetnika na 42. mjestu. Usporedbe radi, u 2020. godini poduzetnici sa sjedištem u Virovitici bili su na 49. mjestu prema kriteriju ukupnih prihoda, Virovitica je bila na 36. mjestu prema broju poduzetnika, dok je prema dobiti poduzetnika bila na 56. mjestu.

Informacija o stanju gospodarstva bila je jedna od tema 10. sjednice Kolegija gradonačelnika Ivice Kirina, koji je održan u ponedjeljak, 19. rujna. Ista će biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća Grada Virovitice.

Osim poslovnog rezultata poduzetnika, zamjetno je i smanjenje broja nezaposlenih. Prosječna nezaposlenost u 2021. godini u gradu manja je za 14,1 posto u odnosu na 2020. godinu, a tendencija pada broja nezaposlenih vidljiva je tijekom cijele 2021. godine. Također, u 2021. porastao je i broj zaposlenih u odnosu na godinu prije za 1,5 posto. Prema podacima HZMO, u gradu Virovitici je u protekloj godini u prosjeku radilo 9.104 osoba, od kojih je prosječno 7.569 s područja grada Virovitice.

Informacija o stanju gospodarstva temelji se na podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, portala Poslevna.hr i Fine (Analiza financijskih rezultata poslovanja poduzetnika sa sjedištem u Virovitici u 2021. godini).

Promatraju li se izvedeni financijski pokazatelji uspješnosti poslovanja, može se zaključiti kako je za grad Viroviticu 2021. godina bila uspješnija od prethodne 2020. godine.

  • Sve aktivnosti oko Poduzetničkih zona usmjerile su se na privlačenje investitora i popunjavanje poduzetničkih zona, kao i revidiranje kupoprodajnih ugovora koji su istekli. U Poduzetničkoj zoni III, najvećoj opremljenoj poduzetničkoj zoni, na kraju godine bilo je zaposleno 316 osoba. Kupoprodajnim ugovorima ukupno je osigurano je još 199 radnih mjesta. Plan za sljedeće razdoblje je stvaranje još boljih uvjeta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te rast konkurentnosti virovitičkih poduzetnika. Važno je naglasiti da Grad Virovitica stvara uvjete, a investicije ipak ovise o snazi investitora i njihovom mogućnostima, ističu u Upravnom odjelu za financije i gospodarstvo Grada Virovitice.  (virovitica.hr)
Share Button