Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. rujna 2022.

Uskoro veće božićnice, darovi za djecu, nagrade i otpremnine. Pogledajte kako ćete sve podebljati račune u sklopu Vladinih mjera

Vladinim paketom antiinflacijskih mjera poslodavci su dobili mogućnost povećanja pojedinih neoporezivih naknada koje isplaćuju radnicima. Između ostaloga, radnicima se smiješe veće božićnice i darovi za djecu, a budućim umirovljenicima viši iznosi otpremnina.

Ministarstvo financija uputilo je u javno savjetovanje prijedlog izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, kojim se povećavaju pragovi isplate za šest neoporezivih primitaka kojima poslodavci, uz isplatu redovne plaće, mogu stimulirati svoje radnike.

Granica za neoporezive prigodne nagrade, u koje ulaze božićnica i regres za godišnji odmor, povećava se s 3000 na 5000 kuna godišnje. Maksimalan iznos novčane nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika diže se s 5000 na 7500 kuna godišnje.

Za dar djetetu do 15 godina starosti poslodavci će moći neoporezivo isplatiti do 1000 kuna godišnje, a dosad je prag bio 600 kuna.

Maksimalan neoporezivi iznos novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika diže se sa s 5000 na 6000 kuna godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije kune po kilometru na tri kune.

Budući umirovljenici mogu očekivati veće neto otpremnine jer se neoporezivi dio otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećava s 8.000 na 10.000 kuna za svaku navršenu godinu staža.

Aktualnim izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak, Vlada je djelomično prihvatila prijedloge poslodavaca o povećanju neoporezivih isplata.

Podsjetimo, HUP je u svom prijedlogu porezne reforme tražio povećanje neoporezivog iznosa za prigodne nagrade s tri na šest tisuća kuna, nagrade za radne rezultate s pet na 12.000 kuna, uvođenje neoporezive naknade troškova za rad od kuće, povećanje maksimalnog neoporezivog iznosa otpremnine prilikom odlaska u mirovinu na 15.000 kuna te povećanje iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije na tri kune po kilometru.

U nekoliko krugova porezne reforme broj i opseg neoporezivih isplata znatno se proširio, što dobrostojećim poslodavcima omogućuje nagrađivanje djelatnika u znatno većim iznosima nego ranije.

Poslodavcima je sada na raspolaganju 12 neporeznih naknada, šest neoporezivih potpora te sedam kategorija neoporezivih nagrada, dnevnica, dodataka i otpremnina koje se ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada.

Tijekom 2021. poslodavci su isplatili oko 8,6 milijardi kuna neoporezivih naknada, što iznosi oko tri četvrtine isplaćene prosječne plaće zaposlenih.

(tportal.hr)

Share Button