Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. rujna 2022.

Viroexpo 2022.: „Kušaj, spoznaj, oduševi se“ – „Živjeli“ je riječ koju čujemo često, a peharček, kupica ili čašica se dižu i kad mladenci kažu „da“…

„Živjeli“ je riječ koju čujemo često. Peharček, kupica ili čašica se dižu i kad mladenci kažu „da“, kad se rodi dijete, kad diplomu stavite „oko pasa“, ili ako vaš klub pobijedi sa 4:1… Svejedno. Čašicu su u subotu podigli i posjetitelji Viroexpove degustacije  „Opijeni rakijom naše županije“, koja je okupila one kojima „žesta nije mrska“, ali i one koji su se s njom susreli „prvi put“, ali su od Ivane Nemet, željeli doznati nešto više. I doznali su. Doznali su kako rakije nastaju, ali i doznali su kako na području Virovitičko-podravske županije, „rastu“ tri najčešće voćne rakije. Ona koja nastaje od šljiva – šljivovica, potom jabukovača koja nastaje od jabuke i viljamovka kojoj je baza kruška. No tu su i rakije koje nastaju od dunje, višnje ali i marelice.
Sudionici su degustirali pet vrsta rakija različitih proizvođača. Destilerija Harmund je predstavila svoju zamamnu šljivovicu, dok je MAMM destilerija ponudila isto takvu „vatrenu vodu“. Harmund je predstavio i svoju viljamovku, a MAMM rakiju od dunje, koja je, zajedno s njihovom šljivovicom osvojila nepca kušatelja na dalekom Japanu. Nagrađivani proizvođač rakija, sjajnih likera i voćnih vina, Krešimir Kostelac iz Destilerije Kostelac, ponudio je nešto drukčiji okus – rakiju od marelice… Degustatori su pak, imali prigodu kako to izgleda „degustirati“, nikako „samo iskapiti“ tekućinu. Pili su male gutljaje, te potom uživali u smjenjivanju aromatskih kompleksnih okusa u kojima su se izmjenjivali i sljubljivali i harmonija i strast i toplina… Živjeli. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)
Share Button