Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. lipnja 2022.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica proslavilo veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada


Svečanim mimohodom kroz centar grada, pokaznom vježbom, uručivanjem nagrada i zahvalnica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica proslavilo je veliku 140. obljetnicu svog postojanja i rada.

Sve je krenulo okupljanjem uzvanika ispred vatrogasnog doma, a među kojima su bili gradonačelnik Orahovice Saša Rister, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, te mnogi drugi članovi ostalih vatrogasnih društava.

Nakon svečanog mimohoda, na oduševljenje svih prisutnih uslijedila je pokazna vježba, a gdje su svi okupljeni mogli vidjeti brzu i profesionalno odrađenu akciju spašavanja unesrećene osobe u požarom zahvaćenom stanu u stambenoj zgradi, koju su prezentirali članovi DVD-a Orahovica i djelatnici Hitne medicinske službe.

Nakon pokazne vježbe uslijedio je onaj svečani dio proslave, a gdje su se svi uzvanici preselili u Multifunkcionalnu dvoranu, nakon čega je prikazan dokumentarni film, snimljen u čast 140. obljetnice DVD-a. Nakon prikazanog filma, svima se uvodno obratio predsjednik DVD-a Orahovica, Tomislav Pezić, rekavši kako Orahovica obilježava 140 godina ponosa, hrabrosti i zajedništva:

 • Biti predsjednik ovako velikog društva za mene je posebna je čast i odgovornost. Iskoristit ću priliku kako bi zahvalio svima onima koji pomažu u našem radu, Vatrogasnoj zajednici VPŽ, gradu Orahovici i našoj županiji Virovitičko-podravskoj. Također posebno hvala svima vama vatrogascima, koji svakom intervencijom ugrožavate svoje živote, a sve kako bi spašavali druge. Ponosan sam na sve vas, rekao je Pezić, a nakon kojega se obratio i gradonačelnik Rister, koji je rekao kako su vatrogasci uvijek među prvima kada se ljudski život nađe u nevolji:
 • Sa sigurnošću tvrdim kako stanovnici Orahovice mogu mirno spavati pored ovakvog vatrogasnog društva kao što ste vi. Sa svim svojim dosadašnjim intervencijama svima nama ulijevate sigurnost i povjerenje. Grad Orahovica ove je godine izdvojio rekordan iznos za vatrogastvo, a radi se o rekordnih 900 tisuća kuna. Svi vi koji ste u cijeloj ovoj priči, znate da u posljednje vrijeme marljivo radimo na pripremanju i završavanju idejnog projekta za novi vatrogasni dom, a koji će uvjeren sam, kroz narednih nekoliko godina u Orahovici biti izgrađen na radost svih nas, poručio je Rister.

 • Prigodnim govorom obratio se uvijek rado viđen gost u našem gradu, župan Igor Andrović, koji je rekao kako orahovačko dobrovoljno vatrogasno društvo krasi jedna velika sloga i zajedništvo, a što je na koncu rezultiralo 140 godina postojanja Društva:
 • Velika zahvala svima vama, posebno iz razloga jer većina vas sve poslove oko vatrogastva obavlja potpuno volonterski, a mnogo puta izlaskom na intervencije ugrožavate i svoje živote. Svaka udruga je bitna i posebna na svoj način, ali uvijek napominjem da niti jedna nije kao vatrogasci. Još jednom čestitke na 140. obljetnici i na koncu se iskreno nadam da će te u budućnosti imati što manje intervencija.

 • Čestitku je uputila i županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus:

 • DVD Orahovica jedno je od najopremljenijih na području VPŽ, sa izrazitom kvalitetnim voznim parkom. Operativni vatrogasci također redovno dolaze na sve vrste edukacija i svima vam zahvaljujem na tome. Sve manje nam je požara, a sve više vrsta različitih intervencija u kojima moramo koristiti svoju snalažljivost i improvizaciju, poručila je zapovjednica.
 • Dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, zahvalio se svima onima koji sudjeluju u radu DVD-a Orahovica, a koje je jedno kako je naglasio jedno od najstarijih u ovom dijelu Hrvatske. Također se zahvalio gradu Orahovici i Virovitičko-podravskoj županiji koji su stalna podrška u radu orahovačkog DVD-a.

  Na koncu jučerašnje svečanosti podijeljena su mnoga vatrogasna odlikovanja i zahvalnice svima onima koji su na razne načine doprinijeli radu DVD-a Orahovica.

  (radioorahovica.hr)
  Skip to content