Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. svibnja 2022.

Steam tjedan u Orahovici: Roboti, laserski pisači i druga nova tehnološka dostignuća oduševili učenike

U zajedničkoj zgradi orahovačkih škola, Srednje “Stjepan Ivšić” i Osnovne Ivane Brlić-Mažuranić, održana je aktivnost pod nazivom Steam tjedan koji organizira Školski klub za digitalnu fabrikaciju “FabLab Slavonika” u sklopu projekta RCK “Slavonika 5.1.”

U sklopu Steam tjedna učenici, njihovi roditelji i učitelji imali su priliku sudjelovati u realizaciji inovativnih i interdisciplinarnih steam radionica koje na zanimljiv način povezuju znanost i umjetnost. Osim SŠ “Stjepan Ivšić” i novoosnovanog FabLaba kao organizatora, vrijedni partneri u realiziranju Steam tjedna su još FabLab Zagreb, Tehnička škola Slavonski Brod, Sveučilište Slavonski Brod te Connect IT.

Hol škole bio je prepun robota, laserskih pisača i drugih novih tehnoloških dostignuća koja su oduševila učenike.

  • Ovim projektom želimo pokazati kako tehnologija ne postoji sama za sebe nego da u njoj treba biti umjetnosti, znanosti i naravno neizostavna ljudska ruka. Želimo približiti djeci pojam “steam”, da djeci koja u sebi imaju puno inovacija i kreacija pokažemo da sve to mogu i realizirati. Ovdje smo prikazali 3D printanje, robotiku, holograme, odnosno utjecaj fizike i struje na pojedine elemente, zatim origami, umjetnost s papirom i rad sa svim materijalima, a granica je samo čovjekova mašta – kaže predsjednica FabLaba iz Tehničke škole Slavonski Brod Tatjana Šoronda.

Naglašava kako se ovim projektom prolazi svih pet slavonskih županija, a jedan od glavnih ciljeva je približiti ovakva zanimanja učenicima i srednje, ali posebno osnovne škole.

  • Ne moraju isključivo biti uključena djeca strojarskih i elektrotehničkih zanimanja, dapače poželjno je da se uključe djeca svih zanimanja i to bez obzira na godine. Želimo da ovo vide i osnovci, mali i veliki, te polaznici vrtića jer upravo djeca imaju jako puno ideja i zato smo ovdje da oni vide kako se njihove ideje mogu realizirati – zaključila je Šoronda.

Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica kao partner na ovom projektu ima u budućnosti u planu i pokretanje novih smjerova, pa tako i onih vezanih uz steam područja.

  • Ciljana skupina ovog projekta su učenici osnovne škole kojima želimo sve ovo što više približiti kako bi nakon završetka osnovne došli upravo u našu školu. Nadamo se da je ovo zainteresiralo učenike da se bave steam područjem. Sudeći po velikom broju nazočnih vjerujem da smo u tome i uspjeli. Mi već sada imamo gimnaziju, potom CNC operatora i automehatroničara koji imaju elemente nastave koji se bave stem područjem, a mogu reći da danas gotovo svako zanimanje to ima. Ustrajat ćemo i u pokretanju novih smjerova koji će još više uključivati digitalnu tehnologiju – rekao je ravnatelj orahovačke srednje škole Zorislav Milković.

Ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Maja Škraba pohvalila je organizaciju ovog projekta.

  • Moram reći da smo jako sretni što u svemu ovome možemo sudjelovati uz naše sustanare, srednju školu koja je partner na ovom projektu. Ovo je odlična prilika da naši učenici upoznaju steam područja, a u tom smjeru smo i sami radili prije tri tjedna kada smo priredili naš školski steam tjedan gdje su učenici kroz sve predmete upoznali ovo područje, a sve s ciljem da ih pripremimo za ovaj vid zanimanja kako za srednju školu, tako i za fakultete – rekla je Škraba.

Jedna od učenica koju stem područje iznimno zanima je učenica 2. razreda orahovačke srednje škole, Erika Hornung.

  •  Ovo je jako zanimljivo, rekla bih i vrlo edukativno jer nam digitalna tehnologija danas postaje nužnost. Zaista je prekrasno uvijek nešto novo naučiti i prije svega dati sebe i svoje ideje koje u tome postaju stvarnost. Tek sam drugi razred, sve ovo me jako zanima, no vidjet ću još hoće li ovo biti dio moje budućnosti – rekla je Erika.

(www.icv.hr, vg)

Share Button