Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. svibnja 2022.

Mjerenjem tlaka i šećera u krvi kod gradskog sata u Virovitici, medicinske sestre i tehničari obilježili Međunarodni dan sestrinstva

Svake godine 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva. Ona je svojim pristupom i obukom medicinskih sestara postala prepoznatljiva pružajući zdravstvenu njegu vojnicima tijekom Krimskog rata te osnovala prvu školu za medicinske sestre u Londonu po kojoj su se kasnije osnivale škole diljem svijeta.

Svoj su dan tako medicinske i patronažne sestre te “medicinari” Tehničke škole Virovitica u Virovitici obilježili mjerenjem tlaka i šećera u krvi kod sata.

  • Danas obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva i mi ga obilježavamo na način da ljudima u ovim improviziranim uvjetima omogućavamo da izmjere šećer i krvni tlak. Ujedno i porazgovaramo s ljudima, pitamo ih koje su im životne navike, jesu li doručkovali i slično. Odnosno na još jedan način radimo posao koji volimo – rekla je sestra Anita Šuvak iz Opće bolnice Virovitica.

Slogan obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva je „Snaga je u zajedništvu“ čime se želi naglasiti važnost i uloga medicinskih sestara i tehničara. Sestre i tehničari se i dalje suočavaju s nedaćama pandemije, no i dalje pokazuju posvećenost poslu, ne odustaju pred izazovima, iako borba u takvoj radnoj okolini može ugroziti i njihove živote. Tako je cilj današnjeg dana ukazati na nezamjenjivu ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sustavu i izvan njega.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

Share Button