Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

09. lipnja 2021.

U sklopu projekta ”Drava events II” u Sopju se ove nedjelje, 13. lipnja, održava tradicionalna Bošporijada

U nedjelju, 13. lipnja, Općina Sopje u suradnji s partnerom Općinom Starin iz Mađarske organizira tradicionalnu Bošporijadu. Tradicionalna Bošporijada održava se u sklopu projekta ”Drava events II” koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. (Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.). Predviđeni početak Bošporijade je u 18,00 sati, a bit će održana na platou iza zgrade Općine Sopje.

  • PROGRAM: – 18.00 sati, okupljanja sudionika i gostiju – 18.30 sati, početak kuhanja bošpora – 19.30 sati, proglašenje pobjednika
Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice, i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina. Gustoću određuju kuharice, a pravi je bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka od rajčice. (www.icv.hr, Fotografija/Ilustracija: Dragutin Fišli)
Skip to content