Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. svibnja 2021.

Fotogalerija: Obilježena 27. obljetnica smrti Stjepana Sulimanca Štefine, prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora

Na mjesnom groblju u Turnašici, u utorak je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz humak Stjepana Sulimanca Štefine, obilježena 27. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora. Na Sulimančev grob, uz obitelj, počast Stjepanu Sulimancu odao je saborski zastupnik Josip Đakić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenikom župana Marijom Klementom, izaslanstvo grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovim zamjenicima, Damirom Marenićem i Vlastom Honjek Golinac, izaslanstvo Općine Pitomača na čelu s načelnikom Željkom Grgačićem i njegovim zamjenikom Marinom Aragovićem, izaslanstvo Općine Špišić Bukovica s načelnikom Hrvojem Milerom, izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača…

Sve prisutne, koji su došli odati počast prvom potpredsjedniku Hrvatskog sabora Stjepanu Sulimancu Štefini, pozdravio je načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

– Iako nije s nama već 27 godina njegove poruke ostale su s nama svih ovih godina. Uvijek je govorio o poštenju i zajedništvu hrvatskoga naroda. Živio je svoj san, imao je svoj san i doživio je svoj san – san o hrvatskoj neovisnosti. I nakon 27 godina kako ga više nema s nama, još uvijek su nam te riječi u glavama i srcima. Riječi da moramo biti bolji, da moramo biti pravedniji, da moramo biti pošteniji. Hvala bača Števo na svim tim riječima i neka ti je laka ova hrvatska zemlja – rekao je Grgačić.

O djelovanju Stjepana Sulimanca Štefine, evocirajući uspomene na njega u vrijeme nastajanja samostalne Hrvatske, govorio je saborski zastupnik Josip Đakić.

– Stjepan Sulimanec Štefine mi je bio pravi učitelj. On me upoznao s pokojnim predsjednikom Tuđmanom, on je bio taj koji je bio budnica hrvatskog naroda, skroman, jednostavan. Jednostavnim rječnikom je obrazlagao o potrebi stvaranja mogućnosti da budemo nezavisna država, suverena država, europska država. Njegove riječi su duboko ostale zacrtane u mojim mislima i mojim sjećanjima. Tolika skromnost, tolika upornost, marljivost i radišnost je krasila njegov život i cijeli svoj život je posvetio samo jednom cilju – slobodnoj suverenoj Domovini – rekao je Đakić.

Nakon polaganja vijenaca, molitve koju je predvodio turnašički župnik Nikola Legac, u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici održana je sveta misa zadušnica. Prije toga su uzvanici obišli i Spomen sobu Stjepana Sulimanca u obližnjoj školi u Turnašici, te zapalili svijeće ispred spomenika prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

 

Share Button