Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. svibnja 2021.

Uručeno 12 ugovora općinama s područja VPŽ i gradu Orahovici za razvoj komunalnog standarda: Projekti važni za ugodan život stanovnika

U Virovitičko-podravskoj županiji, u srijedu je državna tajnica Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Sanja Bošnjak, uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa, a u ime ministra Darka Horvata, uručila ugovore za financiranje 12 projekata na području Virovitičko-podravske županije. Riječ je o projektima 11 općina (Crnac, Čačinci, Čađavica, Gradina, Lukač, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci) i grada Orahovice za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda.

– Na natječaj je pristiglo 390 različitih zahtjeva odnosno projekata jedinica lokalne samouprave, a 173 su odobrena i ja sam danas imala čast u ime ministra Horvata dodijeliti ugovore za područje Virovitičko-podravske županije, ukupno njih 12 koji su vrijedni oko 1,5 milijuna kuna. Projekti su vrlo različiti, dakle radi se o komunalnoj infrastrukturi koja je važna za sve građane, od uređenja staza, nerazvrstanih cesta, društvenih domova, do nabave komunalne opreme za uređenje zelenih površina i slično. Dakle što je važno i što je bitno za građane kako bi mogli imati bolje uvijete života na području svoje općine – rekla je državna tajnica Bošnjak.

Župan virovitičko-podravski Igor Andrović naglasio je kako će ova sredstva uvelike pomoći općinama u financiranju projekata.

– 1,5 milijuna je danas došlo u našu županiju za one projekte koji su od životnog značaja za sve žitelje manjih općina. Od društvenih domova, uređenje pješačkih staza, led rasvjete dakle sve ono što ionako načelnici rade, a ovo je sigurno jedna potpora koja će im doprinijeti da manje novaca daju iz vlastitog proračuna i da ta sredstva koja su uštedili usmjere na neke druge projekte – rekao je župan Andrović.

Da je riječ o zaista vrijednoj pomoći, istaknuo je načelnik Općine Gradina Marko Ajček.

– Zahvaljujem Ministarstvu graditeljstva što nam je omogućilo ta sredstva. Mi smo prijavili projekt nabave komunalne opreme, odnosno traktora malčera i prednjeg utovarivača, u ukupnom iznosu od 300 tisuća kuna. Od Ministarstva smo dobili gotovo 130 tisuća kuna što nam je blizu 50 posto financiranja, što će nam naravno uvelike pomoći u realizaciji projekta – rekao je načelnik Ajček.

To potvrđuje i načelnik Općine Voćin Predrag Filić.

– Općini Voćin je namijenjeno oko 170 tisuća kuna i namijenjeni su nabavi strojeva za komunalnu infrastrukturu. Ovo su projekti male vrijednosti koji nisu sukladni većini Europskih fondova pa onda Ministarstvo svojim intervencijama zapravo pomaže lokalnoj samoupravi kako bi se s jedne strane bolje opremili za rad komunalnih službi, a s druge strane potiču razvoj komunalne infrastrukture. To je na tragu onoga što mi kao općinski načelnici moramo raditi, a to je razvoj komunalne infrastrukture. Ovoga puta na primjeru Voćina dakle oprema koja će služit za održavanje javne infrastrukture – rekao je načelnik Filić i zahvalio Ministarstvu na dodjeljenim sredstvima.

Dodjeli ugovora nazočili su i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana Marijo Klement te povjerenik Vlade za grad Orahovicu Saša Rister i načelnici općina, Mato Damjan, Mirko Mališ, Mirko Rončević, Marko Ajček, Đuro Bukvić, Berislav Androš, Siniša Horvat, Hrvoje Miler, Predrag Filić i Tomislav Durmić.

OVDJE možete vidjeti popis odobrenih projekata. (www.icv.hr, ml, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Share Button