Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

19. travnja 2021.

Svako veliko putovanje počinje „prvim, uglavnom malim korakom“, a takva je i priča OPG-a Luke Ivoša koje danas proizvodi vrhunska bučinova ulja s oznakama „Hrvatske kvalitete“

Kažu da svako veliko putovanje počinje „prvim, uglavnom malim korakom“… I za OPG Luke Ivoša, sve je počelo „malim korakom“. OPG je osnovao 2000., no 2008. godine je napravio ključan korak… Što se to zbilo u godini Olimpijskih igara… Te je godine Luka posadio buče golice. Ubrzo je zaključio kako bi mogao početi i s proizvodnjom bučinog ulja. I malo po malo, 2015. krenulo se u projekt izgradnje uljare u Gornjem Bazju…

Danas proizvodi bučino ulje, kako toplim prešanjem, tako i hladnim prešanjem. Ulje proizvedeno toplim prešanjem, uz prethodno prženje koštica, naziva se djevičansko bučino ulje. Ulje proizvedeno hladnim prešanjem naziva se hladno prešano ulje i ono se može nazvati ekstra djevičansko. Tu je i brašno od konoplje ili bučinih sjemenki…

Njegovu uljaru, u Gornjem Bazju, obišao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz zamjenika Marija Klementa, načelnika Općine Lukač Đure Bukvića, direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Nede Martić… Pokazao im je Luka proces proizvodnje, od sjemenke do ulja, pokazao svoj pogon koji se nalazi nedaleko osnovne škole. Puno je tu inovacija, koje je Luka negdje vidio i u svom prostoru patentirao. Plodovi rada se vide, pa je tako „Virovitičko djevičansko bučino ulje“ i „Bazjansko hladno prešano bučino ulje“ nositelj oznake Hrvatske kvalitete Hrvatske gospodarske komore.

No, stvaraju oni i hladno prešano ulje suncokreta, ulje industrijske konoplje, ulje lana, ulje podlanka (Camelina Stiva), ulje crnog kima, ulje sikavice, ulje oraha, ulje lješnjaka, namaz od bučinih sjemenski s dodatkom češnjaka…. Kod njih je na cijeni zdravlje, koje uglavnom stane „u jedni žličicu“… (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 
Skip to content