Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. travnja 2021.

Bespovratni novac: Raspisuje se prvi natječaj za 1,15 milijardi kuna iz covid-fonda EU, namijenjen je malim i srednjim kompanijama u prerađivačkom sektoru, maksimalan iznos po tvrtki je 7,5 mil. kuna

Početkom tjedna otvara se prvi veliki poziv za bespovratne potpore za investicije poduzetnika ove godine i prvi iz instrumenta REACT-EU koji je osmišljen u Bruxellesu za pomoć članicama zbog posljedica koronakrize te za pripremu zelenog, digitalnog i otpornog oporavka, na koji se očekuje prava navala. Riječ je o 150 milijuna eura, odnosno oko 1,15 milijardi kuna namijenjenih za male i srednje kompanije u prerađivačkom sektoru. Kako najavljuje ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, bit će otvoren do kraja svibnja. Iznos pojedinačnih potpora predviđen je u rasponu od pola milijuna do 7,5 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Niz tvrtki iz informatičko-komunikacijskog sektora tražio je da se i njima omogući da se jave na taj natječaj, o čemu je Jutarnji list već pisao, a javilo se i nekoliko poduzetnika iz drugih uslužnih djelatnosti. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su, međutim, na stranici e-Savjetovanja, gdje se vodila javna rasprava o uputama za prijavitelje, na takve prijedloge redom odgovarali kako smatraju da će se najveći učinak na zelenu i digitalnu tranziciju gospodarstva, u parametrima koje postavlja mehanizam REACT-EU, biti postignut zelenim i digitalnim investicijama u prerađivačku industriju. Onima iz IT sektora su napomenuli da će se ovim pozivom financirati i izgradnja digitalnog kapaciteta poduzeća, pa će IT tvrtke tu biti uključene kao pružatelji usluga. Što će se, dakle, poticati s predviđenih 1,15 milijardi kuna? Nabraja se sljedeće: energetski učinkovite i/ ili tehnološki napredne proizvodnje te inovativni poslovni modeli za razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, izvoza te očuvanje postojećih i poticanje stvaranja novih radnih mjesta.

Tumači se također da oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom ne podrazumijeva samo saniranje štetnih posljedica nastalih na tržištu, nego i stvaranje uvjeta za bržu i bolju prilagodbu ekološkim i okolišnim zahtjevima te da se kroz diverzifikaciju i digitalizaciju utječe na učinkovitost proizvodnje te očuvanje i stvaranje radnih mjesta. Napominjući kako se radi o prvom dostupnom novcu za hrvatske poduzetnike iz novog mehanizma u sklopu Next Generation EU, Tramišak kaže kako očekuje da evaluacija zaprimljenih projektnih prijava i postupak oko dodjele budu završeni tijekom ove godine. (jutarnji.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)