Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

14. travnja 2021.

Vlada RH će na današnjoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja kada će se birati župani, gradonačelnici, načelnici i predstavnička tijela lokalnih vlasti

Vlada RH će na današnjoj sjednici donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja kada će se birati župani, gradonačelnici, načelnici i predstavnička tijela lokalnih vlasti. Po zakonu se lokalni izbori moraju održati treću nedjelju u svibnju, a Vlada ih raspisuje najranije 60, a najkasnije 30 dana prije održavanja. Na današnjoj sjednici, donijet će se i odluka o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne, područne (regionalne) samouprave. Od raspisivanja izbora počinje teći rok od dva tjedna do kada se moraju predati kandidacijske liste, te prikupiti za njih potpisi. Nakon predaje listi Državnom izbornom povjerenstvu i proteka roka od 24 sata započinje službena predizborna kampanja. Zadnjim izmjenama Zakona o lokalnim izborima od 9. travnja ove godine dodatno su pooštreni kriteriji za kandidiranje pa se tako ne smiju kandidirati osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu od 6 mjeseci zatvora ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro, ili uvjetnom osudom.

Izmjenama istog zakona iz prosinca prošle godine smanjio se broj zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika, te broj zastupnika, odnosno vijećnika u predstavničkim tijelima. U lokalnim jedinicama, ovisno o njihovom broju, biraju se članovi izvršne i predstavničke vlasti iz redova nacionalnih manjina. Prilikom rezanja broja zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, nije se diralo u brojčanu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u tijelima lokalnih vlasti. (www.jutarnji.hr, vlada.gov.hr, Fotografija: Ilustracija)

Skip to content