Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

13. travnja 2021.

U Čačincima održana završna konferencija projekta energetske obnove sportskog doma: Prostor i kompleks za sport i zdraviji život

U prostoru novoobnovljenog sportskog doma Nogometnog kluba Mladost Čačinci održana je završna konferencija projekta ”Energetska obnova zgrade sportskog doma u Čačincima”. Uvod u konferenciju dao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ u ime nositelja projekta.

– Posebno se danas zahvaljujem našoj Razvojnoj agenciji VIDRA koja je ovaj izuzetno važan projekt za našu općinu osmislila i provela, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali. U Nogometnom klubu Mladost djeluje preko 100 ljudi od čega 60 djece i ovom obnovom svi oni dobili su novi moderniji i ugodniji prostor za rad i boravak, a ujedno uređenjem ove zgrade i novi kompleks u kojem se ista nalazi, a gdje je i novoizgrađen dječji vrtić, također dobiva na novoj dimenziji i ljepoti – rekao je Mališ.

Projekt je predstavio djelatnik VIDRA-e Marijan Mikec naglasivši kako je zgrada obnovom prešla iz E u B energetski razred.

– Nakon ovog projekta, ušteda godišnje toplinske energije je 62,19 posto, ušteda u emisiji Ugljičnog dioksida 65 posto te ušteda u specifičnoj, godišnjoj primarnoj energiji je 59 posto. Ukupna vrijednost projekta je nešto više od milijun kuna, a posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Mikec.

Ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač istaknula je važnost energetskih obnova te najavila nove projekte u realizaciji Agencije.

– VIDRA kao regionalni koordinator VPŽ-a aktivno sudjeluje u programiranju nove financijske perspektive i što se tiče ovakvih projekata svjedoci su kako će biti apsolutno prihvatljivi novom financijskom razdoblju. Naime, naglasak u svemu u 2021., 2022, pa nadalje bit će na digitalnom, zelenom, održivom, kružnom gospodarstvu tako da su ovakvi projekti itekako dobro došli. Što se tiče energetskih obnova u projektima za koje je poznato da vape za obnovom, uvjeti se neće mijenjati pa će i dalje razina uštede biti na 50 posto što je kako bitno za projektante. Ono što mogu reći je da je sada zatišje pred buru, jer krajem ove i početkom iduće godine će biti otvorena financijska sredstva za apliciranje ovakvih projekta. Moram reći i to da što se tiče općine Čačinci, samo u ovom krugu gdje se nalazimo, vidljiva je velika aktivnost i niz uspješno realiziranih projekata, od izgradnje dječjeg vrtića gdje su naravno mogući ni novi kapaciteti na proširenju vrtića i novom opremanju, dječjih igrališta i drugo – rekla je ravnateljica Kovač.

Kao što je i rekao načelnik Mališ ovaj projekt posebno će biti značajan za djecu čačinačkog nogometnog kluba.

– U ime svih članova kluba zahvaljujem se našoj Općini i svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. NK Mladost je mali klub, ali klub u kojem s ponosom možemo reći da je 60 aktivne domaće djece. Seniori su također većinom domaći i za svoj klub igraju besplatno jer vole svoju sredinu i vjerojatno smo jedan od rijetkih klubova u Slavoniji koji tako radi. Iznimno se brinemo da svi igrači maju maksimalne uvjete od terena do svlačionica i opreme, pokazujemo kako mali klub s puno truda, rada i volje može imati zdravu sportsku sredinu – rekao je predsjednik NK Mladost Goran Bušljeta.

Konferenciji su nazočili i povjerenik Vlade RH za Grad Orahovicu Saša Rister te zamjenik načelnika općine Alen Jurenac. (www.icv.hr, vg)

Skip to content