Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. travnja 2021.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković objavio detalje o COVID-dodatku za umirovljenike koji će se kretati od 400,00 do 1.200,00 kuna

Premijer Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za medije detalje ranije najavljenog COVID-dodatka za umirovljenike. Odluka o tome u srijedu će biti na Vladi. Podsjećamo, Plenković i resorni ministar Josip Aladrović danas su imali sastanak s predstavnicima umirovljenika, piše vecernji.hr.

Premijer Andrej Plenkovića kazao je da će jednokratno isplatiti novčano primanje umirovljenicima radi ublažavanja posljedica koronakrize.

- Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika. Onima s mirovinama do 1.500 kuna isplatit će se pomoć od 1.200 kuna, onima kojima je iznos mirovine od 1.500 do 2.000 bit će isplaćeno 900 kuna, onima s mirovinama od 2000 do 3000 kuna iznos koji će se isplatiti jest 600 kuna i onima kojima je iznos između 3.000 i 4.000 kuna isplatit će se iznos od 400 kuna - kazao je premijer.

Ovo primanje nije oporezivo i ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u iznos za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

- Ovom odlukom o isplati novčanog primanja trebalo biti obuhvaćeno oko 850 tisuća naših umirovljenika. Ukupan iznos koji će biti isplaćen jest oko 600 milijuna kuna - dodao je.

Kazao je i kako će COVID-dodatkom biti obuhvaćeni i korisnici razmjerne mirovine. Istaknuo je kako su u ovoj situaciji u kojoj jesu napravili najviše što mogu. Isplata se očekuje krajem travnja i početkom svibnja.

Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović rekla je kako će ovaj dodatak barem malo pomoći umirovljenicima. Napomenula je kako bi bilo idealno da je to povećanje mirovina jer podaci pokazuju da mirovine padaju.

- Naši umirovljenici ovim će si dodatkom pomoći - kazala je Višnja Fortuna iz Matice hrvatskih umirovljenika napomenuvši kako je cenzus od 4.000 kuna dobar.

- Što se tiče još jedne skupine koja je uključena u COVID-dodatak, a to su korisnici samostalne i razmjerne mirovine, jednom dijelu takvih bit će isplaćen dodatak u srpnju nakon prikupljenih podataka - kazao je ministar Aladrović.

Kazao je kako će prvi dan isplate biti 30. travnja, Upitan kupuju li glasove umirovljenika tako, Plenković je odbio takvu insinuaciju.

- Prema toj logici, mi smo kupovali glasove 680 tisuća radnika koji su dobivali financijsku pomoć Vlade protekle godine - dometnuo je.

- Ova sredstva nisu bila planirana. Postoji institut indeksacije mirovine kako mirovine prate rast plaće. Zbog indeksacije otvorio se prostor u kojem je država u poziciji da napravi iskorak - objasnio je na pitanje zašto tek sada dobivaju umirovljenici COVID-dodatak iako ih umirovljeničke udruge traže već godinu dana. Premijer je kazao kako neće biti potreban rebalans proračuna zbog COVID-dodatka. (vecernji.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Skip to content