Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

12. travnja 2021.

Igor Andrović: Na području cijele VPŽ aktivno se provode i implementiraju projekti sustava aglomeracija vrijedni oko 675 milijuna kuna koji će doprinijeti ukupnoj kvaliteti života

U Centru za kulturu Drago Britvić u Pitomači, održana je početna konferencija i projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača“. Projekt se provodi na području općine Pitomača, a obuhvaća naselja Pitomača, Grabrovnica, Dinjevac, Kladare, Otrovanec te Stari Gradac. Vrijednost projekta iznosi 262.029.556,25 kuna, a najveći udio u sufinanciranju dolazi iz sredstava Europske Unije, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., u iznosu 149.028.803,45 kn. Ostali iznos prihvatljivih troškova sufinancirat će se nacionalnim sredstvima u iznosu od 60.594.841,55 kuna. Istodobno je održano potpisivanje Ugovora za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija Pitomača. Ugovor za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija Pitomača potpisali su: Tihana Harmund, direktorica tvrtke Virkom d.o.o. i Marko Škoberne, predstavnik tvrtke izvođača radova, ESOTECH d.d. Vrijednost Ugovora za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracija Pitomača iznosi 35.200.995,83 kuna (bez PDV-a).

Ovoj svečanosti, između ostalih, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koje je u svom obraćanju kazao.

- Ovaj projekt predstavlja najveći projekt u povijesti Pitomače. Ova konferencija dobar je pokazatelj kako se u projekt ulaže i kako napreduje zahvaljujući prvenstveno kompetentnim ljudima i svakako da sve to pridonosi razvoju naše županije. Projekt aglomeracija ima veliki značaj za stanovništvo Virovitičko-podravske županije jer se kroz očuvanje stanja voda očituje zaštita zdravlja i života naših ljudi, a to je samo jedan od pozitivnih ishoda koji proizlaze iz ovakve vrste projekata. Na području cijele VPŽ aktivno se provode i implementiraju projekti sustava aglomeracija vrijedni oko 675 milijuna kuna. Trenutno se na sustavu aglomeracije u Virovitici ukupne procijenjene vrijednosti oko 147 milijuna kuna, radi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Značajno je spomenuti i sustav aglomeracije Slatina projekt vrijedan oko 266 milijuna kuna u kojem su svi natječaji provedeni, u fazi je projektiranja i izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pristupne ceste tog uređaja, a navedene aktivnosti planiraju se pokrenuti kroz mjesec, dva. Uz Viroviticu i Slatinu i projekt aglomeracije Orahovica-Čačinci u visokoj je fazi projektiranja kako bi se do jeseni ishodila građevinska dozvola i što prije ostvarili svi uvjeti za izgradnju. U planu je naravno izvršiti sve daljnje definirane projektne aktivnosti s ciljem uspješne provedbe i poštivanja realizacije projekata u predviđenom razdoblju. Osim veće priključenosti na vodoopskrbni i sustav odvodnje sve zajedno doprinijet će ukupnoj kvaliteti života za stanovnike VPŽ, efikasno i ekonomski održivo upravljanje i kao jedno od najznačajnijih dobrobiti ovakve vrste projekta svakako je zaštita vodnih resursa i očuvanje okoliša – kazao je župan Igor Andrović, koji je nakon svečanosti u Centru za kulturu Drago Britvić, s ostalim uzvanicima, obišao radove na Sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content