Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. ožujka 2020.

S.O.S. Virovitica: Obilježen 8. ožujak – Međunarodni dan žena

Udruga „S.O.S. Virovitica“ , Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i grada Virovitice obilježili su Međunarodni dan žena javnom akcijom podjele promotivnih materijala ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici. U kontaktu s građanima i građankama promovirana su sva postignuća ženskog aktivizma kao i potreba nastavka borbe za ostvarivanjem još uvijek neostvarenih ciljeva.

Međunarodni dan žena se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. To je dan kada slavimo sva postignuća, svaku borbu, svaki glas, svaki prkos i postavljamo nove zahtjeve za unapređenje položaja žena u društvu. Ove godine obilježavamo  25 godina Pekinške deklaracije koja je postavila strateške ciljeve za postizanje rodne ravnopravnosti ,a  koju je usvojilo 189 zemalja na povijesnoj UN-ovoj konferenciji u Pekingu 1995.g.

Ravnopravnost još nije ostvarena i zato zahtijevamo: jednake mogućnosti za sve, jednaka prava, jednake  plaće,  suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja, veću participaciju u političkom i društvenom životu, bolje uvijete za usklađenost poslovnog i privatnog života, bolji pristup tržištu rada. Ostanimo ustrajne i hrabre u očuvanju stečenih  prava ali i u postavljanju novih zahtjeva za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju.

Borba za bolji i pravedniji položaj  žena u društvu je borba za  bolji svijet i zato  pozivamo i  muškarce da nam daju podršku u nastojanjima da ovo društvo učinimo ravnopravnijim , pravednijim, tolerantnijim i ugodnijim za život svih nas. Svim ženama čestitamo  8. ožujak Međunarodni dan žena. (S.O.S. Virovitica)

Share Button