Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

18. veljače 2020.

Krediti od “nula” posto: Župan Igor Andrović potpisao ugovore sa šest bankama za dodjelu beskamatnih kredita mladima, ženama i poduzetnicima početnicima

– Već sad nas zovu sa svih strana – potvrdili su predstavnici banaka, s kojima je virovitičko-podravski župan Igor Andrović potpisao ugovore o poslovnoj suradnji u sklopu programa Poduzetništvo mladih, žena i poduzetnika početnika. Uz predstavnike banaka (Croatia banka, Erste banke, Privredna banka Zagreb, Raifaissenbank Hrvatska, Slatinska banke, Zagrebačka banke) potpisivanju ugovora, uz župana Androvića, nazočili su i zamjenik župana Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ, kao i pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

Radi se o Programu poticanja mladih, žena i poduzetnika početnika Hrvatske banke za obnovu i razvoj, s kojom je župan Andrović nedavno potpisao ugovor o suradnji, a ugovor o poslovnoj suradnji potpisan je i s poslovnim bankama preko kojih će se krediti provoditi. Cilj ovog programa je poticanje razvoja poduzetništva na području Virovitičko-podravske županije, naglasio je u uvodu župan Igor Andrović.

– Kredite će moći koristiti mladi do 40 godina, poduzetnici početnici koji posluju do dvije godine i žene koje imaju u vlasništvu više od 50 posto tvrtke, obrta ili OPG-a. HBOR im nudi kredite s 2 posto kamata, a njih će pokriti Virovitičko-podravska županija tako da će krediti biti beskamatni za sve korisnike, a moguć je i poček do 3 godine. Iznos kredita može biti od 200 tisuća do 2 milijuna kuna. Virovitičko-podravska županija u svom proračunu je osigurala iznos od 200 tisuća kuna što je kreditni potencijal od 10 milijuna kuna, a ako se pokaže potreba razmotrit će se povećanje limita osiguranog u proračunu za 2020. godinu. Sudeći po zainteresiranosti bit će puno poduzetnika koji će iskoristiti ove kreditne linije – naglasio je župan Andrović, dodajući kako je ovo dobar korak za jačanje poduzetništva u Virovitičko-podravskoj županiji.

Vjetar je to u leđa mladim poduzetnicima, poduzetnicima početnicima, ali i ženama koje se bave poduzetništvom.

– Sve što je potrebno je poduzetnička ideja, a sve ostalo je na Županiji, ali i na potporama ministarstava i države – naglasio je župan.

Dodao je da korisnici kredita mogu biti trgovačka društva, obrtnici, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnosti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge i ustanove u kojima su mladi poduzetnici, žene ili poduzetnici početnici, a prihvatljive aktivnosti koje mogu biti prihvatljive su ulaganja u osnovna sredstva, materijalnu i nematerijalnu imovinu, modernizacija poslovanja, uvođenje novih tehnologija, povećanje kapaciteta (uključujući i turističke), razvoj i uvođenje novih proizvoda i usluga, poticanje zapošljavanja ali i za obrtna sredstva najviše 30 posto od ugovorenog iznosa kredita.

– Nakon potpisivanja ugovora s bankama slijedi službena objava Javnog poziva za iskaz interesa poslovnim subjektima kako bi program čim prije krenuo u realizaciju – zaključio je župan Andrović.

Ovo je samo jedna od mjera kojim Virovitičko-podravska županija pomaže poduzetnike. Nedavno su otvorena tri nova Poduzetnička inkubatora, u Pitomači, Slatini i Orahovici, koji s onim u Virovitici čine Mrežu poduzetničkih inkubatora, gdje se poduzetnici, stanari Inkubatora također mogu prijaviti za ovu kreditnu liniju.

Predstavnici banaka pohvalili su mjeru Virovitičko-podravske županije kako bi se omogućilo gospodarstvenicima i poduzetnicima da budu konkurentniji na tržištu. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button