Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

04. srpnja 2019.

Tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec sudjelovala na svečanom okruglom stolu “Žene u hrvatskom društvu”

U zagrebačkom muzeju Mimara, u organizaciji Agencije za elektroničke medije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održan je okrugli stol “Žene u hrvatskom društvu”.

Razlika između statistike i percepcije, osvješćivanje stereotipa i angažman cijelog društva, veća međusobna solidarnost žena te izjednačavanje uvjeta za napredovanje glavni su preduvjeti za poboljšanje položaja žena u hrvatskom društvu, jedan je od zaključaka okruglog stola. U svojoj video poruci Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović između ostaloga je upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama, te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama istaknuvši kako se napredak može postići samo promjenom odgoja od najranije dobi kao i dodatnom edukacijom onih koji obrazuju i odgajaju naše najmlađe.

- Stoga pozdravljam otvaranje internetske stranice Žene i mediji, kojom će se javnost informirati o različitim aspektima položaja žena u društvu, isticati pozitivne primjere uspješnih žena u svim djelatnostima, te dati pozornost svim poteškoćama i zaprekama koje žene sprečavaju da ostvare svoje majčinstvo i karijeru te usklade svoj obiteljski i poslovni život – rekla je predsjednica.

Josip Popovac, ravnatelj Agencije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije osvrnuo se na kontinuitet projekta Žene i mediji koji je započeo bivši sastav Vijeća, a u sklopu kojeg je do sada provedeno nekoliko istraživanja o raznim aspektima teme položaja žena u hrvatskom društvu, predstavljeno nekoliko publikacija te održano nekoliko stručnih skupova. Internet stranica www.zeneimediji.hr kruna je rada Vijeća i Agencije za elektroničke medije na ovom projektu. Popovac je nadalje istaknuo i međunarodnu dimenziju projekta koji je započeo u sklopu aktivnosti radne skupine Žene i rod Mediteranske mreže regulatornih tijela (MNRA) i koji je u međuvremenu prerastao je taj okvir i danas je primjer i uzor drugim regulatorima u pristupu tematici položaja žena u društvu.

Uz Josipa Popovca, pozdravnim govorima sudionicima skupa obratili su se ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice Tena Šimonović Enwalter.

Na okruglom stolu, kojim je moderirao voditelj Hrvatske radiotelevizije Duško Ćurlić, sudjelovale su ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Zoldoš, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Bokor Vrdoljak te Petra Kontić, voditeljica programa “Rodna ravnopravnost” u udruzi B.a.B.e. Ovom je prigodom potpisan i sporazum o suradnji na ovom projektu između Agencije za elektroničke medije i partnerskih institucija i organizacija.

Internetska stranica www.zeneimediji.hr bit će središnje mjesto za informiranje javnosti o raznim aspektima položaja žena u društvu. Ona će donositi informacije vezane za europsko i hrvatsko zakonodavstvo, pozitivne primjere uspješnih žena u svakom segmentu našeg društva, ali i skrenuti pozornost na probleme s kojima se žene susreću. Posebnost stranice www.zeneimediji.hr jest da je riječ o zajedničkoj platformi za razmjenu znanja, iskustava, najbolje prakse i najnovijih vijesti i regulative na ovu temu koju kreiraju svi ključni dionici koji se bave ovom društveno vrlo važnom i aktualnom temom. Poseban segment stranice čini sadržaj prvenstveno usmjeren medijskom sektoru koji ima presudan utjecaj na oblikovanje društvene svijesti.

Na svečanom okruglom stolu “Žene u hrvatskom društvu” sudjelovala je i glavna tajnica Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije te članica Komisije za ravnopravnost spolova Hrvatskog olimpijskog odbora Dora Međimorec.

- Ponosna sam što sam sudjelovala na lansiranju jedne iznimno važne platforme za promicanje ravnopravnosti žena u društvu, www.zeneimediji.hr. Kao žena koja radi i djeluje u sportu, osjećam se dužnom i motiviranom promicati Olimpijske vrijednosti poštovanja i jednakosti te zalagati se za veću prisutnost žena u svim sferama sporta u Županiji i šire. Činjenice su takve, da u Skupštini Hrvatskog olimpijskog odbora od 108 članova - samo je 8 žena. U Skupštini Sportske zajednice Virovitičko-podravske županije - sve su muškarci. Drago mi je da je Virovitičko-podravska županija na radno mjesto tajnika zaposlila ženu, od 21 županije - jedinu ženu i najmlađeg tajnika pri HOO-u. Kao koordinatorica Komisije za ravnopravnost spolova HOO-a imam obvezu i veliku motivaciju u budućnosti učiniti sve što je potrebno da se ženama pruži prilika da dođemo prvo do minimalnog preporučenog postotka u rukovodećim tijelima, prema naputku Svjetske i Europske regulative - od 30%, a zatim da se i podigne svijest o ulozi žena u sportu; potiču istraživanja o ženama u sportu posebno s aspekta zdravstvenog, sociološkog, odgojnog, obrazovnog, ekonomskog i društvenog stajališta te da se više žena uključi u procese odlučivanja - kazala je Dora Međimorec. (www.aem.hr, Fotoografije: aem.hr, Dora Međimorec)