Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

05. veljače 2019.

Upoznajte „genijalce iz Slatine“: Oni ne kupuju oni izrađuju sami, a svojim su rukama izradili CNC laser, vertikalne glodalice i 3D printer

Za njih se slobodno može reći da su „genijalci“. Prošle godine su u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, dok su čekali na autobus ili vlak, onako, „u slobodno vrijeme“, napravili pametnu klupu koja se samostalno puni pomoću solarnog panela. A, ove godine su otišli korak dalje. Izradili su CNC laser. Sami.

Vedran Runje, profesor je praktične nastave i kojeg bi se moglo plaćati „suhim zlatom“. Uz punu podršku ravnatelja Mladena Graovca, ali i Virovitičko-podravske županije (posebno u vidu nabavke računalne opreme nap.a.), Vedran je sa svojim učenicima izradio CNC laser. Pritom su odradili sve potrebno programiranje, kalibriranje… I sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Sve to, koštalo je oko 3.000,00 kuna. Kažu da bi ga na „slobodnom tržištu“ nabavili za 20.000,00 kn. Inače, postoji jedan profesionalni CNC laser u Hrvatskoj, u jednoj srednjoj školi u sjevernom dijelu RH koji je, ta škola platila 270.000,00 kuna. Ovo su u Slatini napravili vlastitim rukama i znanjem.

A prezentaciju CNC lasera, došao je pogledati i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz pročelnicu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ, Vesnu Šerepac, te uz zamjenika gradonačelnika Grada Slatine Bojana Plantaka. Župan je i prošle godine došao dati podršku mladim slatinskim genijalcima, kada su predstavljali pametnu klupu. Ove godine su ga iznenadili s novim novotarijama. Župan Igor Andrović je bio oduševljen.

– Oduševilo me što sam vidio. Ovo je trud, volja i rad od ravnatelja, profesora do učenika. Ovo se ne može svuda vidjeti. Ovo je putokaz prema centrima izvrsnosti, ova je doista „škola za život“. Ovdje se školuju učenici koji su s obrazovanjem koje stječu u ovoj školi, „već sutra“ spremni za život i tržište rada.

Osim što su složili CNC laser, ovdje u Slatini, napravili su još neke stvari. Sami su izradili četiri vertikalne glodalice od kojih svaka, na tržištu košta oko 30.000,00 kuna, a oni su ih izradili za 3.000,00 kuna svaku. Da su kupovali 3D printer, iskeširali bi oko 25.000,00 kuna, a oni su se zaustavili na 300 Eura. Svojim znanjem i radom, ljubavlju prema programiranju, uštedjeli su, oko 150.000,00 kuna. I dok „rade čuda“, Vedran Runje se zadovoljno smješka.

– Izrađujemo predmete za našu učeničku zadrugu, kao i strojne dijelove koje mi koristimo za gradnju novih CNC strojeva. Ideja je došla kada smo prepoznali da imamo znanje da to napravimo. Ovdje učenici stječu znanja kako se služiti s tim strojevima, kako izraditi pojedini predmet, kako ti strojevi rade, s kojim od njih će napraviti pojedini dio ili maketu. Učenici su kroz praksu programirali, a cilj nam je u budućnosti imati jedan 3D skener, kako bi mogli skenirati dijelove koji su nam potrebni i koje je teško nacrtati. Osim toga, u budućnosti želimo strojeve koji će biti većeg radnog volumena i snage, kako bi mogli radi i značajnije stvari, nego do sada.

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, trenutno imaju 13 učenika koji se školuju za CNC operatere, a i ove godine će se predstaviti na Viroexpu.

– Njih osposobljavamo za daljnje tržište rada. Oni su stekli znanja i programiranja i kako nešto napraviti, jer imaju puno praktičnog dijela. Nije im strano uhvatiti se nekog posla, s kojim se neki drugi nisu ni susretali – zaključuje Runje.

I ravnatelj Mladen Graovac ističe samo pozitivne dojmove za učenike ove škole koju pohađa 235 srednjoškolaca.

– Sve ovo ne bi mogli bez potpore našeg osnivača, Virovitičko-podravske županije, župana Igora Androvića i pročelnice Vesne Šerepac. U Slatini je 1922. godine bila otvorena prva obrtnička škola i ta tradicija obrtništva i školstva, postoji gotovo 100 godina. CNC je moderno zanimanje i služi za sve buduće izazove koje nudi na tržištu rada. Ovo je „škola za život“, jer ovdje su učenici sa svojim profesorovom, svojim rukama, stvorili nove vrijednosti ali uz praktičnu nastavu školovali su se – za život i boljeg primjera od ovoga doista nema– naglasio je ravnatelj Mladen Graovac.

Dvojica učenika, Karlo Babić i Danijel Kukić, podcrtali su kako im je ovakav način učenja iznimno zanimljiv, kako su svjesni da uz ovoliko prakse koja im se nudi, imaju odlične predispozicije za svoju budućnost u poslom kojim se žele nastaviti baviti i kada završe srednju školu. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button