Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

22. lipnja 2018.

Završen je projekt uređenja biciklističkog prometa u središtu grada – do 15. kolovoza dijelit će se letci s propisima za vozače bicikala

Projekt uređenja biciklističkog prometa kroz središte Virovitice pokrenuli su Grad Virovitica i PU virovitičko-podravska, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa u iznosu od 70 posto s ciljem da omogući veću sigurnost biciklista u prometu. Ukupna vrijednost projekta je 1.025.000,00 kuna, a razliku od 30 posto pokriva Grad Virovitica.

Tako su sada iz svih pravaca, prema najužem centru grada, povezani svi biciklistički tokovi. Povezane su biciklističke trake koje se protežu iz ulica Stjepana Radića, J. J. Strossmayera, Matije Gupca i Ljudevita Gaja. – Vozači bicikla do sada su koristili nogostupe, odnosno staze za pješake, te je tako dolazilo do miješanja vozača bicikla i pješaka što je povećavalo mogućnost od stradavanja u prometu. Na ovaj način jasno su određeni prometni tokovi, a najbitnije u svemu je to da je uređena i jasno propisana prednost na raskrižjima i prijelazima biciklističkih staza preko kolnika – istaknuo je Miroslav Lalić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj.

Osim biciklističkih staza, u sklopu projekta postavljeni su led markeri na pješačkim prijelazima u središtu grada, a kod Robne kuće napravljena je stanica za popravak bicikala.

Kako bi građanima bilo jasnije na koji se način koriste biciklističke staze ili trake te tko u odnosu na koga ima prednost PU virovitičko-podravska izradila je letak u kojemu se nalaze osnovne informacije o pravilima koja vrijede prije svega za vozače bicikla i pješake, a onda i za ostale sudionike u prometu. Letke će policijski službenici dijeliti sve do 15. kolovoza i educirati bicikliste na pravilno ponašanje i poštivanje prometnih propisa – korištenje biciklističkih staza i traka, poštivanje smjerova kretanja i prednosti na raskrižjima. Nakon proteka vremena za „privikavanje“, krenut će se s mjerama ponajprije s mjerama upozorenja, a onda i s novčanim kaznama.

Završetkom ovog projekta, Grad Virovitica i Ministarstvo unutarnjih poslova putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa uskoro će krenuti s uređenjem zone oko Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić. Riječ je o projektu vrijednom više od 2,5 milijuna kuna kojim će se urediti nogostupi, proširiti ili izgraditi ceste, izgraditi kružni tokovi… Projektna dokumentacija je gotova, sljedeći korak je odabir izvođača radova, nakon čega počinje konkretan posao. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: Martina Bašić)

Share Button