Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

11. svibnja 2018.

Oni su „srce zdravstva“: Medicinske sestre i tehničari obilježili su svoj dan – Međunarodni dan sestrinstva

Medicinske sestre i tehničari u petak su obilježili su svoj dan. Međunarodni dan sestrinstva ove se godine obilježava pod sloganom “Sestrinstvo – glas koji vodi – Zdravlje je temeljno ljudsko pravo, ” čime se želi naglasiti važnost i uloga medicinskih sestara i tehničara.

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju na dan 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije. Inače, prva školovana medicinska sestra koja je završila školu u Virovitici, počela je raditi u našoj bolnici prije 70 godina. Opća bolnica Virovitica ima i najviše medicinskih sestara i tehničara i trenutno ih je zaposleno 310.

U prijepodnevnim satima, na štandu ispod gradskog sata, u središtu Virovitice, patronažne sestre Doma zdravlja VPŽ i učenici Tehničke škole Virovitica smjer medicinska sestra/tehničar opće njege, u pratnji nastavnica zdravstvene njege, održali su edukaciju javnosti o važnosti očuvanja zdravlja, mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je i u Općoj bolnici Virovitica prigodnim programom koji je obuhvatio različita predavanja na temu sestrinstva. Psihologinja Ivana Martinušić održala je predavanje “Prevencija sindroma sagorijevanja medicinskih sestara”. Govorila je o profesionalnom stresu kojem su zdravstveni djelatnici često izloženi, a jedan od krajnjih ishoda tog stresa je i sagorijevanje na poslu. Kratak povijesni prikaz školovanja medicinskih sestara u Virovitici pripremili su učenici Tehničke škole Virovitica sa svojim mentoricama. Program su glazbom uljepšali Zbor Tehničke škole Virovitica, Perica Mihaljević, Tihomir Sabolić, Manuel Kolak, Luka Mlinarić, Darija Filipović Farkaš i Lucija Kiš.

Obilježavanju Međunarodnog dana sestrinstva prisustvovali su i čestitali: predsjednica Upravnog vijeća OB Virovitica i pročelnica Ureda župana Virovitičko-podravske županije Jasna Abramović, v.d. ravnateljice Opće bolnice Virovitica Edita Smiljanić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Miroslav Venus, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Marijana Banjavčić, ravnatelj Tehničke škole Virovitica Ivan Kućan, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Virovitica Lidija Knapić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja Višnja Kajzer, predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji-ogranak Virovitica Emilija Jančevski i predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara Podružnica Virovitica Damir Vargović. (www.icv.hr, www.vpz.hr, ml, Fotografije: Mirjana Lukačić i Kristijan Toplak)

Share Button