Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

24. travnja 2018.

Genijalci iz Slatine: Dok su nakon nastave čekali na autobus ili vlak, napravili su pametnu klupu koja se samostalno puni pomoću solarnog panela, upoznajte Juricu, Matu i Davora

– Kada smo napravili pametnu klupu? Pa, u vrijeme „zimskih praznika“, ali i dok smo, nakon nastave, čekali vlak ili autobus.

Tako zbore genijalci i zato dobro upamtite ova imena. Jurica Šafar, Mate Dorčak i Davor Kristić, učenici su 1. razreda Industrijsko-obrtničke škole Slatine ( Jurica i Mate su mehaničari poljoprivredne mehanizacije, a Davor je automehaničar). Njih trojica su, uz nastavnika Vedrana Runju, izgradili pametnu klupu i rasvjetni stup. Sve to, izuzev nekih sitnica, napravili su „isključivo od otpadnog nastavnog materijala“ koji je već korišten u nastavnom procesu. Ta Hibrid klupa i rasvjetni stup s integriranim USB ulazom za punjenje mobitela/ tableta i sličnih uređaja ili pametna klupa“, ima mogućnost punjenja mobilnih i sličnih uređaja. Potpuno je samostalna, a Jurica, Mate i Davor, ugradili su i „lampu“ kako po noći ne bi bili u mraku.

Na predstavljanje njihovog izuma, došao je i Sandeep Kumar veleposlanik Indije u RH, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac… Sve nazočne pritom je pozdravio ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, posebno pohvalivši Juricu, Matu i Davora, nagovijestivši da ovaj tercet genijalaca, sprema još jedan novi interesantan projekt.

Od čega se sastoji ova „pametna klupa“?
– klupa s ukupno 2 metra prostora za sjedenje napravljena je isključivo od otpadnog nastavnog materija (materijal je već korišten u nastavnom procesu),
– srednji rasvjetni stup također je rađen isključivo od otpadnog materijala
– LED svijetlo u središnjem dijelu stupa ugrađen je od neiskorištene LED trake iz elektro odjela
– prozirni pleksiglas za svjetlo stupa također je ostatak iz nastavnog materijala
– 4 USB vodootporna ulaza s integriranom redukcijom napona sa 12V na 5.2V, dva svjetleća inox vodootporna prekidača, automatski prekidači svijetla s integriranim luksmetrom (donacija privatnih poduzetnika Servis Kenjarić Slatina i Pckids – obrt za informatičke usluge Slatina)
– Solarni panel od 20W , solarni regulator (10A), solarna baterija 55Ah, 12V ugrađeni su iz donacije HEP-a iz projekta profesora Ranka Čučkovića „Instalateri misle zeleno“
– temeljni i lak premaz donacija trgovine Vodo-metal Slatina.
– cilj ovog mini projekta je bio zainteresirati učenike da svojim radom na školskoj praksi mogu sami izraditi nešto sebi korisno i zabavno, te smo time povećali kvalitetu svoje praktične nastave i nazočnost na nastavi, učenici su osim što je zadano u nastavnom planu naučili nešto o ergonomiji, tehnološkom slijedu izrade, praktičnom i poduzetničkom razmišljanju te rješavanju problema.
– nastavne cjeline koje smo obuhvatili su: ručna i strojna obrada odvajanjem čestica, zavarivanje, lemljenje, lijepljenje, zakivanje,vijčane spojeve te zaštitu od korozije. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

 

Share Button