Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

03. listopada 2017.

Fotogalerija: U Suhopolju se miješalice ne gase, rastu dva krila Dvorca Janković, uređuje se unutrašnjost glavne zgrade

U Suhopolju se miješalice ne gase. Trenutno se podižu oba krila i podovi unutrašnjosti glavne zgrade nekad ruševnog dvorca kojeg je od urušavanja spasila Virovitičko-podravska županija i kroz EU fondove obnavlja do njegovog punog sjaja. Suhopoljski dvorac, tako će iduće godine postati ”slavonska ljepotica”, bit će to jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji.

Rekonstrukcija Dvorca Janković, gdje je početak radova označio ministar Tomislav Tolušić, projekta Virovitičko-podravske županije, vrijedna je gotovo 40 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 33 milijuna kuna.

dvorac-suh1

Ovim projektom će se rekonstruirati i obnoviti Dvorac Janković u Suhopolju s ciljem razvoja prepoznatljive turističke destinacije na području Virovitičko-podravske županije. Kada ovaj projekt završi, iduće godine, otvorit će se nova radna mjesta, a Suhopolje će, postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Osim toga, Virovitičko-podravskoj županiji je prošao i projekt obnove suhopoljskog parka, pa će cijeli ovaj kompleks, kada se završi biti jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske.

Nositelj projekta obnove Dvorca Janković u Suhopolju i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje, je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje.

Izvođač radova je Radnik iz Križevaca, nadzor provodi tvrtka CIP iz Virovitice, nositelja projekta je Virovitičko-podravske županije. Inače, 3LHD-a interdisciplinarni arhitektonski ured je autor arhitektonskog projekta obnove. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

za-dvorac-suhopolje