Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

01. rujna 2017.

Oni su ponos Virovitičko-podravske županije: Upoznajte dobitnike Povelja zahvalnosti i humanosti, ljude, tvrtke, društva i ustanove koji su nas zadužili svojim radom

U prigodi obilježavanja Dana Županije, odlukom virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, zaslužnim pojedincima i pravnim osobama dodijeljena su javna priznanja za osobiti doprinos i izuzetne rezultate u pojedinim područjima javnog i društvenog života.

OSNOVNA  ŠKOLA  AUGUST CESAREC ŠPIŠIĆ BUKOVICA

A-august-cesarec-3

Povijesni izvori, kažu da je 1847. godine, grofica Marija Pejačević, dala dio svog vlastelinstva za potrebe osnivanja Pučke škole u Špišić Bukovici. Tridesetak godina kasnije imali su 125 učenika, a novu zgradu škole, dobili su 1909. godine. Brojali su tada 225 učenika.

Ista je zgrada prošle godine obnovljena sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Virovitičko-podravske županije i Općine Špišić Bukovica. Od područnih škola izdvaja se ona u Bušetini, otvorena prošle godine. Slovi za jednu od najljepših školskih zgrada u ovom dijelu Hrvatske, a izgrađena je sredstvima Županije i općine Špišić Bukovic

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA „PAPUK“ IZ ORAHOVICE

B-LAG-Papuk-3

Lokalna akcijska grupa Papuk jedan je od tri LAG-a na području Virovitičko-podravske županije. Obuhvaća područja grada Orahovice i općina, Čačinci, Zdenci, Crnac i Mikleuš. U svom članstvu trenutno ima 52 člana, predstavnika javnog, civilnog i gospodarskog sektora. Prvi su akreditirani LAG na području naše županije koji je potpisao Ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. U suradnji sa županijskom razvojnom agencijom VIDRA provode mnogobrojne projekte financirane iz europskih fondova, a zbog svog kvalitetnog rada, iz godine u godinu im se javlja sve više zainteresiranih subjekata.

VISOKA ŠKOLA ZA MENADŽMENT U TURIZMU I INFORMATICI VIROVITICA

C-vsmti-2

Odlukom Vlade Republike Hrvatske, prije deset godina osnovana je Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici. Od tadašnjih prvotno upisanih 170, Visoka škola došla je do današnjih 500 studenata i postala prepoznatljiva institucija za visoko obrazovanje ne samo Virovitičko-podravske županije, već i puno šire, jer u njoj studiraju studenti iz cijele Hrvatske, a u budućnosti planira staviti naglasak na studijske programe iz STEM područja. Nalazi se na prostoru bivše vojarne, uz uvjete kakve nemaju niti puno veći gradovi, jer studentima je na jednom mjestu, na raspolaganju i studentski restoran i prije dva dana otvoren Studentski dom.

SANDRA JADEK iz Slatine

 D-Sandra-Jadek-3

Prije pet i pol godina, Sandra Jadek iz Slatine, krenula je ostvarenje svojih snova. Iako je po zanimanju poljoprivredna tehničarka,  podignula je kredit i počela raditi ono što najviše voli – peći domaće torte i kolače. Njene slastice omiljene su u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji, cijeloj Slavoniji, a Sandrini kolači putuju pomno zapakirani i izvan Hrvatske. Uvijek nasmijana, Sandra je osvajačica brojnih nagrada s natjecanja, a iduće godine, nastupit će kao članica reprezentacije Hrvatske na Svjetskom kupu u Luksemburgu.

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO VELIKI RASTOVAC

E-DVD-Veliki-rastovac-3

Uz Crnac, Veliki Rastovac je najveće naselje u Općini Crnac, a od 1927. godine imaju Dobrovoljno vatrogasno društvo. I dok su se kroz godine mnoga društva osnivala i gasila, Dobrovoljno vatrogasno društvo u Velikom Rastovcu je ostalo postojano kao neizostavni sudionik mnogobrojnih društvenih događanja u posljednjih devet desetljeća, a posebno su se istaknuli u brojnim humanitarnim akcijama za potrebite. Njeguju tradiciju, posebno starinski način gašenja vatre uz pomoć konjske zaprege, a i danas okupljaju velik broj djece i mladeži na što su posebno ponosni.

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO STARI GRADAC

F-stari-gradac-2

Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Gradac, ove je godine obilježilo 90. obljetnicu humanitarnog rada. Prema povijesnim podacima, ovo društvo nikad nije bilo učinkovitije i marljivije nego posljednjih godina, a plod toga je i obnovljen vatrogasni dom uz pomoć općine Pitomača. Danas imaju 40-ak aktivnih članova, te isto toliko članova vatrogasnog podmlatka koji ostvaruju odlične rezultate na brojnim natjecanjima i na koje su posebno ponosni jer oni su zalog budućnosti i nastavka tradicije vatrogastva na ovom području.

ZLATKO TOT iz Virovitice

G-zlatko-tot-3

Zlatko Tot rođen je Slatini. U Zagrebu je, diplomiravši atletiku, završio Fakultet fizičke kulture. Cijeli životni vijek radi u Osnovnoj školi Ivana Brlić Mažuranić iz Virovitice, kao profesor tjelesne kulture, a od 1991. do 1996. bio je ravnatelj škole. Dugogodišnji je sportski djelatnik. Najveći dio karijere bio je nogometni trener, jedno vrijeme i tadašnjeg prvoligaša iz Suhopolja, Mladosti 127. Vodio je školske atletske ekipe na Prvenstvima Hrvatske, a kao trener voditelj triput je osvajao Kross Sportskih novosti. Posljednje četiri godine intenzivno trenira Virovitičanina Marina Bloudeka ovogodišnjeg europskog juniorskog prvaka na 800 metara.

OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO STJEPANA KIRINA iz Čemernice

H-OPG-Stjepan-Kirin-2

Stjepan Kirin 63-godišnji je vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz virovitičkog prigradskog naselja Čemernica. Nastavio je obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom, stočarstvom i ratarstvom. Obrađuje oko 120 hektara zemlje. Otac je dvoje djece, a na njegovom, moderno uređenom imanju, na kojem radi zajedno sa sinom i suprugom, ima oko 60 krmača. Nema problema s plasmanom proizvoda, a godišnje, lokalnoj mesnici Kalinić, isporučuje oko 800 tovljenika i pravi je primjer domaćeg proizvođača hrane.

DRVENE KONSTRUKCIJE iz Voćina

J-drvene-konstrukcije-2

Drvene konstrukcije iz Voćina jedina su tvornica za proizvodnju lameliranih drvenih konstrukcija u Hrvatskoj gdje nemaju konkurenciju. U voćinskom pogonu izrađeni su lamelirani nosači za brojne sportske dvorane, bazene, jahaone, trgovačke centre, farme, sajamske i tvorničke hale,  a posljednje dvije godine projektiraju i izrađuju konstrukcije za sportske dvorane u brojnim europskim zemljama. Prošle godine tvrtka je u Virovitici završila niskoenergetsku zgradu Panonskog drvnog centra kompetencija, koja je prototip i prva je takva u Hrvatskoj. Zapošljavaju 44 radnika i konstantno ulažu u moderniziranje proizvodnog procesa kao bi ostali konkurentni na zahtjevnom europskom tržištu.

MARIJAN PRESEČAN iz Slatine

L-marijan-presecan--1

Te 2000. godine, Marijanu Presečanu život je okrenuo leđa. Tada 22 godišnji student prometa, koji je upisao i studij šumarstva, teško je stradao u prometnoj nesreći. No, Marijan nije klonuo duhom. Okrenuo se sportu, a prije dvije godinu, svojoj je Slatini donio zlatnu i srebrnu medalju u bacanju kugle i diska sa Svjetskih igara sportaša s invaliditetom održanih u ruskom Sočiju. Na Paraolimpijadi u Rio de Janeiru 2016. godine, osvojio je deveto, a ove godine, na Svjetskom prvenstvu u Londonu, odlično 7. mjesto u bacanju kugle.

BRANKA PINTAR iz Pitomače

K-branka-pintar-3

Branka Pintar iz Pitomače, rođena je 1957. godine u Pakracu, a dobrovoljni darivatelj krvi postala je već u četvrtom razredu srednje škole. Odlučila se na ovu plemenitu gestu jer je darovana krv njenom ocu produžila život za 15-ak godina. Prijavila se i za donora u Zakladi za Anu Rukavinu, a želja joj je prijaviti se i za donora organa kako bi i nakon svoje smrti, nekome u budućnosti spasila život. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak, Matija Rođak i Marijan Begović)

Share Button