Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

06. srpnja 2017.

Održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije: Govorilo se o kontroli plodnosti tla, sufinanciranju udžbenika prvašićima, budućim klimatološkim postajama

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem župana Igora Androvića, njegovih zamjenika, Marija Klementa, Darka Žužaka i Igora Pavkovića, te predsjednika Županijske skupštine Mirana Janečića, održana je sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije, uz načelnike i gradonačelnike, ili njihove predstavnike iz svih općina i gradova naše županije, kao i pročelnike, ravnatelje, direktorice županijskih odjela ili institucija.

Najznačajnija točka ovog Kolegija bilo je sufinanciranje udžbenika učenika prvih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija. O tome je uvod dala pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac. Županija će ovime, s iznosom od 400,00 kuna sufinancirati prvašiće. Kupon na navedeni iznos bit će u školi koji svako pojedino dijete pohađa i tako će roditelji djece moći ostvariti navedenu subvenciju.

Na Kolegiju je zaključeno, kako se općine i gradovi, do 1. rujna trebaju očitovati za projekt METMONIC koji je predstavio njegov voditelj Stjepan Ivatek-Šahdan. Općine i gradovi bi trebali ponuditi lokacije za nove klimatološke ili kišomjerne postaje. Virovitičko-podravska županija bi po tom europskom projektu Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, trebala imati do 4 klimatološke postaje i niz kišomjernih, a podaci bi bili javno dostupni svim građanima, a posebno bi od njih koristi imali poljoprivrednici.

Govorilo se i o nastavku projekta “Kontrola plodnosti tla na području Virovitičko-podravske županije”, koji je predstavio Dario Ripli, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ. Konstatirano je kako je interes za nastavak ovog projekta koji se već provodio na području VPŽ, pokazalo 10 jedinica lokalne samouprave (do kraja idućeg tjedan dati će se rok za nove prijave) i koji su prijavili 1.000 novih uzoraka. Do sada, najviše, njih 200 uzoraka, prijavila je Općina Špišić Bukovica. Krajnjeg korisnika analize tla, uzimanje uzorka, laboratorijska analiza i interpretacija rezultata, ne bi koštala ništa, jer će sve financirati Virovitičko-podravska županija i općine koje su pokazale interes, u omjeru 50:50. Od 2014. godine, od kada se provodi Analiza tla, u njoj je sudjelovalo više od 500 poljoprivrednih subjekata. Pod kontrolu plodnosti tla stavljeno je oko 8000 ha, na ukupno 3.500 lokacija.

O prijavama na Mjeru 7, govorila je Emina Kovač, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA, podcrtavši kako je VIDRA na raspolaganju u svim projektima općina i gradovima, bilo u njihovom pisanju ili savjetima u predstojećim natječajima Europske unije. Govorilo se i o projektima za razvoj infrastruktura poduzetničkih zona i gradnju reciklažnih dvorišta na području VPŽ.

Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim vrijednostima VPŽ, je istaknula kako se iduće godine obilježava 70 godina zaptite prirode na području Virovitičko-podravske županije, kada je pod zaštitu stavljena geološki spomenik prirode – Rupnica. Govorila je i mnogobrojnim projektima koji se provode u pogledu zaštite prirode i prirodne baštine, kao i onima koji su prijavljeni na neki od EU fondova.

Ankica Garaj, pročelnica Službe za javne financije VPŽ, upoznala je predstavnike jedinica lokalnih samouprava o prijedlogu novog Zakona o financiranju jedinice lokalne i regionalne samouprave koji će donijeti velike promijene u financiranju jedinica i prema kojem bi Virovitičko-podravskoj županiji, od 1. 1. 2018. godine trebalo pripasti puno više izvornih prihoda nego li je to do sada bio slučaj.

O cikloturizmu na području Virovitičko-podravske županije, nazočne je upoznao zamjenik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Josip Mikolčić. Naglasio je kako je cikloturizam, trenutno najbrže rastući turistički trend koji u Europi bilježi čak 60 milijuna turista poklonika biciklizma. Istaknuo je kako je i Virovitičko-podravska županija, postala dio jedne važne europske biciklističke rute EuroVelo 13, koju sačinjava i 111 kilometara koji prolaze kroz Virovitičko-podravsku županiju. Inače, u Virovitičko-podravskoj županiji ima 700 kilometara označenih biciklističkih cesta i one predstavljaju značajan zalog za turističku budućnost cikloturizma ovog područja. Istaknuo je i kako je edukaciju za cikloturističke vodiče, na području VPŽ položilo 12 ciklovodiča. Zainteresiran je pozvao na 2. Panonsko-bilogorski rekreativni biciklistički maraton koji će se 10. rujna održati na području Virovitičko-podravske županije, a startat će kod Hotela Kurija Janković u Kapela Dvoru. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Share Button