Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

08. ožujka 2017.

Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini

Na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije 20. prosinca prošle godine, skupštinari su prihvatili prijedlog Odluke o pristupanju Virovitičko-podravske županije Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Nju je donijelo Vijeće europskih općina i regija koje predstavlja najveću organizaciju lokalnih i regionalnih vlasti u Europi, a čini ju 57 organizacija koje predstavljaju lokalnu i regionalnu razinu teritorijalne organizacije svake države iz ukupno 41 države. Vijeće već dugi niz godina aktivno primiče ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj i regionalnoj razini.

Povodom Međunarodnog Dana žena, Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Virovitičko-podravske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici organizirali su okrugli stol s temom “Žene u politici”, a tom prigodom je obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini.

Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini pokrenuta je 2006. godine kao nastavak na inicijativu „Grad za ravnopravnost“ koja je pokrenuta godinu ranije. Ovom poveljom se želi dodatno potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem. Nju je danas potpisalo 1.450 lokalnih i regionalnih vlasti iz 29 država. Potpisivanjem ove povelje izražava se politička volja za implementacijom politike ravnopravnosti spolova u sve segmente političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Potpisom Povelje, Virovitičko-podravska županija se uvrstila u Atlas potpisnica Europske povelje.
Prema stanju iz prosinca 2016. godine, u RH su Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini potpisale sljedeće županije: Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska, Bjelovarsko-bilogorska, Vukovarsko-srijemska, Istarska i Varaždinska županija. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Share Button