Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. studenoga 2016.

Pogledajte kako se na području Virovitičko-podravske županije obilježilo sjećanje na „grad heroj“ na Vukovar

Diljem Virovitičko-podravske županije, dostojanstveno i paljem svijeća, obilježeno je sjećanje na „grad heroj“ na Vukovar. Pogledajte kako je to izgledalo.
Virovitica
Članovi Gradskog savjeta mladih grada Virovitice i Županijskog savjeta mladih Virovitičko-podravske županije, paljenjem lampiona u Vukovarskoj ulici prisjetili su se svih u ratu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i žitelja koji su svoje živote dali u obrani hrvatskog grada heroja – Vukovara. Obilježavanju sjećanja na hrvatski grad heroj pridružili su se Mladež HDZ-a grada Virovitice i Zajednica žena Katarina Zrinski grada Virovitice.
Na ovaj simboličan način prisjećamo se na tragediju cijelog jednog grada koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost, jer poštujući Vukovar, poštujemo i njegovu žrtvu i heroje, kao i sve žrtve i heroje Domovinskog rata diljem lijepe naše, jer Vukovar je simbol svehrvatske obrane, junaštva i žrtve za neovisnu Republiku Hrvatsku.
Virovitica
Povodom obilježavanja 25. obljetnice žrtve Vukovara, put tog herojskog grada u nedjelju 20. studenog uputila se i ekipa Kuglačkog kluba HVIDRA iz Virovitice koja djeluje unutar Udruge HVIDRA Virovitica. Zajedno s njima krenuli su i članovi njihovih obitelji i prijatelji kluba, a tom prigodom odati će počast svim hrvatskim žrtvama Vukovara na Središnjem križu na ušću Vuke u Dunav, Memorijalnom groblju, te na masovnoj grobnici na Ovčari.
Slatina
Gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš sa suradnicima je povodom Dana sjećanja na Vukovar zapalio lampione za žrtve Vukovara i Škabrnje 1991. te ih položio kod Križa u Parku 136. brigade.
Osim gradonačelnika i suradnika lampione su kod Križa položili i članovi mladeži HDZ-a grada Slatine, te članovi Gradskog savjeta mladih kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata, također u Parku 136. brigade.
Isto tako Trg svetog Josipa i gradske ulice koje vode do Trga lampionima su obasjali učenici slatinskih osnovnih i srednjih škola, članovi mladeži HDZ-a grada Slatine te i tako iskazali poštovanje prema žrtvama Vukovara i Škabrnje. Molitvu je nakon odavanja počasti vodio župnik Dragan Hrgić. Brojni Slatinčani su se paljenjem svijeća i lampiona na svojim kućnim pragovima i prozorima također prisjetili žrtava i odali im počast. Važno je naglasiti i da su brojni članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Slatine te brojni drugi Slatinčani sudjelovali u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Orahovica

U povodu sjećanja na Dan Grada Heroja, lampionima i svijećama svijetlila je cijela Hrvatska, svi smo mi Vukovar, ali neka tako bude svaki dan, ne samo danas. Svjetlila je i Orahovica, izaslanstvo grada Orahovice na čelu s gradonačelnikom i vukovarskim herojem Josipom Nemecom, članovi savjeta Mladih i mladeži HDZ, osnovna i srednja škola te mnoštvo građana, orahovačkim šetnicama grada zapalilo je stotine lampiona za Grad Heroj i za sve one koji su poginuli i dali svoje života na oltar Domovine. Posebno veseli činjenica da su djeca i mladež držali svijeće u rukama, molili se i to je znak da Vukovar živi vječno:
– I mi smo danas ovdje, sjećamo se Grada Heroja i njegovih žrtava. Iako smo mladi, znamo gdje je i kako stvarana naša prelijepa Domovina. Vukovar je u našim mislima i srcima, palimo svijeću za svaku žrtvu jer ”navik on živi, tko zgine pošteno – rekla je orahovačka osmašica Antonija Paraga između ostalog, u svom sastavu kojeg je pročitala prilikom paljenja svijeća za Vukovar.
Gornje Bazje
Ispred Društvenog doma u Gornjem Bazju zapaljeni su lampioni u spomen na žrtve Vukovara već tradicionalno u organizaciji Udruge žena Gornje Bazje s predsjednicom Marijom Kihar uz prisustvo učenika O.Š. I.G.Kovačića s ravnateljom i nastavnicima, načelnika Općine Lukač Đure Bukvića, predsjednika Općinskog vijeća Općine Lukač Tomislava Živkovića te mještana Općine Lukač.
Sveti Đurađ
“Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” slogan je pod kojim se i ove godine održalo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a u obilježavanje 25. godišnjice pada Vukovara uz predstavnike Vijeća mjesnog odbora Svetog Đurđa uključili su se i predstavnici mjesne udruge umirovljenika, branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata, Mladeži HDZ-a te nogometnog kluba. Oni su tom prigodom u večernjim satima ispred mjesnog doma zapalili 25 lampiona u znak sjećanja na vukovarske žrtve te na sve poginule hrvatske branitelje.
Voćin
Okupljeni su prvo zapalili svijeće kod spomenika Voćinskoj žrtvi uz molitvu koju je izrekao voćinski župnik Mladen Štivin, da bi se potom u koloni noseći zapaljene lampione zaputili Vukovarskom ulicom do Mosta hrvatskom mučeniku, branitelju Branku Iliću, gdje su lampione položili.
Po polaganju lampiona, u rijeku Voćinku pušteni su cvjetni aranžmani koji će simbolično povezati sve žrtve Voćina i Vukovara u Domovinskom ratu.
Prigodne riječi okupljenima uputio je predsjednik UDVDR ogranak Voćin Darko Božičković, prisjetivši se svih poginulih i nestalih koji su svoj život položili na oltar domovine.
Slatina
U petak su se Vukovara sjetili i članovi Odreda izviđača “Lisice” Slatina koji su predvođeni svojim voditeljima zapalili lampione uz prometnicu na središnjem gradskom trgu. U gradu Slatini je kao i prijašnjih godina, dostojno obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Tom prigodom su organizirano paljeni lampioni za sve poginule i ubijene u borbi za Vukovar i to na Trgu sv. Josipa, kod križa u Parku 136. brigade te uz slatinske prometnice s početkom u 17 sati.
Špišić Bukovica/Vukovar
MK “ALKA“ Špišić Bukovica zadnjih 10 godina redovito odlazi organizirano 18. studenog motorima za Vukovar povodom Dana sjećanja na grad heroj. Cilj je bio i priključiti se u Osijeku u Karavanu motorista „PREVLAKA-VUKOVAR“ te zajedno s njima ući u Vukovar. Ove godine MK“ALKA“ željela je objediniti motoriste ovog područja Sjeverozapadne Hrvatske da svi zajedno motorima posjete Grad heroj Vukovar i novo otvoreni „Spomen dom Bogdanovci“. Ovom prigodom pridružili su im se dečki iz Međimurja, MK “KUMOVI“ Virovitica, „Blue Knights LE MC Croatia“. „Spomen dom Bogdanovci“ izgradili su MK“GOLUBICA“ Vukovar, a MK“ALKA“Špišić Bukovica pripomogla je uz ostale sponzore njegovom otvorenju, na što su Alkari iz Špišić Bukovice posebno ponosni. (www.icv.hr, www.radioslatina.hr, www.domovina.net, Vladimir Grgurić)

Share Button