Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

10. siječnja 2016.

FOTO: U Brusniku održana komemoracija u znak sjećanja na poginule vitezove 127. brigade Hrvatske vojske

Kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u mjestu Brusnik pokraj Pakraca, 10. siječnja održana je komemoracija u znak sjećanja na dvanaest hrvatskih branitelja, pripadnika 2. pješačke bojne slavne virovitičke 127. brigade Hrvatske vojske, mučki ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, koji su nestali 29. prosinca 1991. godine u akciji oslobađanja Brusnika, da bi se nekoliko dana kasnije doznalo da su svi poginuli i potom masakrirani.

Dužnu počast hrvatskim vitezovima na Spomen obilježju u Brusniku odale su obitelji poginulih hrvatskih branitelja, mnogobrojne udruge proistekle iz Domovinskoga rata s područja Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, između ostalih i predstavnici HVIDR-e na čelu s predsjednikom i saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, izaslanstva Virovitičko-podravske županije na čelu sa zamjenicom župana Sanjom Bošnjak, te Požeško-slavonske županije predvođene zamjenikom župana Ferdinandom Trohom, predstavnici Policijske uprave Virovitičko-podravske, Grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, grada Pakraca na čelu s gradonačelnikom Davorom Huškom, načelnici općina u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji sa suradnicima te ostali nazočni, žitelji Virovitice i Pakraca.

Na prigodnoj su se komemoraciji okupljenima obratili saborski zastupnik i predsjednik Hvidre RH Josip Đakić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnik Pakraca Davor Huška te predsjednik Koordinacije udruga proisteklih i Domovinskog rata Virovitica Zvonko Kožnjak. Zajednička poruka sa komemoracije bila je, da unatoč tome što je od završetka Domovinskog rata prošlo dva desetljeća, krivci za strašna zlodjela nad hrvatskim narodom na žalost još nisu dostojno kažnjeni. Ostaje nada da će se ustrojem nove državne vlasti to ispraviti te da će na idućim obljetnicama, uz one koji se svake godine sjećaju svojih vitezova, biti i predstavnici državnog vrha te resornih ministarstava.

Nakon komemoracije okupljeni su položili cvijeće i zapalili svijeće i uza cestu Požega – Pakrac kod spomen ploča Borisu Raletiću i Željku Ljuni, također poginulim pripadnicima 127. brigade te kod spomen ploče na pakračkoj Kalvariji, podignute kao sjećanje na tamo poginule hrvatske policajce iz Virovitice.

Obilježavanje ove tužne obljetnice, koju je organizirao Grad Virovitica i Koordinacija braniteljskih udruga Virovitice, završilo je svetom misom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u Pakracu. (www.icv.hr; foto: www.icv.hr; I. Šemper)

[g-gallery gid="102778"]

Skip to content