Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

02. studenoga 2015.

Virovitičko-podravskoj županiji za sufinanciranje odobren projekt inovativnih solarnih sušnica za duhan vrijedan 6 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Virovitičko-podravskoj županiji projekt „SOL SICCUS TOBACUM“ – Program neposrednog sufinanciranja ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije kod proizvođača duhana na postrojenjima za sušenje duhana, a koji je prijavljen u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA.

Vrijednost investicije iznosi 6.000.000,00 kuna, iznos sufinanciranja Fonda je 80%, a najviše u iznosu do 4.800.000,00.

Na poljima Virovitičko-podravske županije odvija se oko 90% hrvatske proizvodnje duhana, a najveći teret duhanskoj proizvodnji predstavlja upravo trošak energije.

Investicija ugradnje 200 solarnih sušnica za duhan usmjerena je ka povećanju konkurentnosti duhanskih proizvođača, ali i poticanju istih da za sušenje duhana više ne koriste plin ili lož-ulje nego obnovljive izvore energije.

Duhanska proizvodnja je iznimno bitna za Virovitičko-podravsku županiju te smo, u suradnji s lokalnim prerađivačima duhana i proizvođačima, pronašli način povećanja njihove konkurentnosti, a to je korištenje inovativnih sušara i solarne energije. Najveći trošak naših duhanaca je plin, koji se danas upotrebljava za sušenje duhana. S ovim projektom u suradnji s FZOEU, 200 sušara u našoj županiji će dobiti na krovove solarne ćelije, što će umanjiti potrošnju energenta za oko 30%, odnosno, već u prvoj godini će im se ta investicija isplatiti. Cilj nam je pripremiti proizvođače duhana za održivu proizvodnju u budućnosti. – rekao je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Osim povećanja konkurentnosti i opstojnosti duhanske proizvodnje kroz korištenje prirodnih resursa velikog broja sunčanih sati, ugradnjom solarnih panela na sušare za duhan, cilj ove investicije je i potaknuti razvoj korištenja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji te razviti model spajanja obnovljivih izvora energije u sinergiji s poljoprivrednom proizvodnjom kao primjer dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja. (www.vpz.hr)

Share Button