Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

20. listopada 2015.

FOTO: Projekt solarne elektrane SINEROT predstavljen na 2. gospodarskom forumu u Žepču, BiH

U četvrtak, 16. listopada, na 2. gospodarskom forumu u Žepču u Bosni i Hercegovini VIDRA je nazočnima predstavila projekt Solarne elektrane u Medincima.

Tema 2. gospodarskog foruma u Žepču bila je „Energetska učinkovitost u malim i srednjim poduzećima: mogućnost smanjenja troškova“. Sudionici foruma u organizaciji Razvojne agencije Žepče i Općine Žepče, bili su predstavnici Federalnog Ministarstava prostornog uređenja BiH te predstavnici nekoliko tvrtki iz sektora energetike.

Razvojna agencija VIDRA je na forumu prezentirala projekt SINEROT kao jedinstveni model sinergije energetike i poljoprivrede. Solarna elektrana u Medincima na inovativan način spaja korištenje obnovljivih izvora energije i poljoprivrede budući da je elektrana postavljena na stupovima visine 2,5 m pa je zemljište ispod nje iskoristivo u poljoprivredne svrhe.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Srednja škola Marka Marulića Slatina i Poljoprivredni fakultet Osijek.  Zahvaljujući ovom projektu koristeći prirodne resurse plodnog tla i velikog broja sunčevih sati, potaknut će se razvoj korištenja obnovljivih izvora energije i povrtlarske proizvodnje. Proizvedena energija koristit će se za pogon strojeva za obradu zemlje, a u kasnijoj fazi plan ju je koristiti i za navodnjavanje. Suradnjom Poljoprivrednog fakulteta i Srednje škole Marka Marulića Slatina doprinijeti će se razvoju poljoprivrednih stručnjaka, a partneri su zaduženi i za provedbu analize kojom će se utvrditi koje su kulture najpogodnije za uzgoj ispod solarnih kolektora.

Ukupna vrijednost projekta je 6,9 milijuna kuna, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 4.811.032,02 HRK. (www.ravidra.hr)

[g-gallery gid="97727"]

Skip to content