Virovitičko-podravska županija (Uvijek otvorenih vrata)Virovitičko-podravska županija

07. srpnja 2022.

Odobren hrvatski program potpore izvoznicima od 414 milijuna eura

Europska komisija odobrila je hrvatski program od oko 414 milijuna eura (oko 3,12 milijardi kuna) za potporu likvidnosti izvoznih poduzeća u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore u kriznim situacijama koji je donijela EK 23. ožujka ove godine na temelju članka 107. stavka 3. točke (b) UFEU-a, čime se priznaje da gospodarstvo EU-a trpi ozbiljne poremećaje.

U okviru programa potpora će biti u obliku:

  • jamstava koja pokrivaju dio novih zajmova komercijalnih banaka i
  • izravnih bespovratnih sredstava kojima se pokrivaju premije za jamstva.

Poticanje međunarodnog poslovanja kao važnog čimbenika rasta našeg gospodarstva, a pogotovo izvoza, važan je segment djelovanja HGK. Hrvatska gospodarska komora zalaže se za definiranje šireg okvira podrške i financijske potpore za hrvatske izvoznike kako bi prevladali prepreke u kojima se trenutno nalaze zbog agresije na Ukrajinu i poremećaja u globalnom gospodarstvu.

Naime, znatan porast izvoza otkad smo članica EU jedan je o glavnih razloga zašto ekonomiju više ne karakteriziraju makroekonomske neravnoteže. Kad povežemo ovakve potpore i značaj nadolazećeg uvođenja eura za osnaživanje izvoznika, dugoročna je perspektiva povoljnija za cijelo gospodarstvo. U tom je smislu odluka Europske komisije izrazito pozitivan korak na putu oporavka.

Ističemo da samo 15 posto hrvatskih poduzeća ostvaruje izvozne aktivnosti, ali oni ujedno zapošljavaju preko 50 posto zaposlenih u svim poduzećima. Izvozne kompanije imaju visoke plaće, posebno one orijentirane na R&D, što se ponovno vraća u gospodarstvo. Ostvaruju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje, a u isto vrijeme ulažu 73 posto sredstava u razvoj od ukupno uloženog, ostvarujući dobit od 76 posto.

Mjera će prvenstveno biti dostupna poduzećima čiji su prihodi od izvoznih djelatnosti činili najmanje 10 % njihova ukupnog prihoda tijekom prethodne godine. Više informacija dostupno je OVDJE.

(hgk.hr)
Skip to content